Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt många unga till sjukhus efter att ha använt narkotika - uppemot 10 fall i Karlebyregionen

Subutextabletter smugglades i resväskor.
Arkivbild. Subutextabletter smugglades i resväskor. Bild: Helsingfors polis narkotika -- smuggling,narkotikahandel,subutex

Flera unga personer i Karlebyregionen har hamnat in på sjukhus på grund av droger den senaste tiden. Enligt polisen har de använt flera olika sorts preparat samtidigt.

Det handlar om 5-10 personer som förts till sjukhus.

- Det händer dagligen att folk som använt droger kommer in på sjukus, men nu har det varit ovanligt många fall i Mellersta Österbotten, säger kommissarie Matti Tiainen vid Österbottens polisinrättning.

Obehagliga överraskningar

Enligt polisen har det i en del fall krävts intensivvård.

- Enligt den information vi har så har de här personerna använt fler än ett ämne samtidigt och det är orsaken till att det är extra farligt.

Enligt Tiainen kan olika preparat ge obehagliga överraskningar då de används tillsammans.

- Med droger är det alltid en risk då man kanske inte vet vilket ämne det egentligen är och hur starkt det är, säger Tiainen.

Vill varna inför skolavslutningen

Drogerna som använts är till exempel subutex och metamfetamin samt alkohol och läkemedel tillsammans.

Vem är det som har hamnat in på sjukhus?

- Det är unga personer.

Orsaken till att polisen informerar om droganvändningen nu är att man vill varna ungdomar eftersom skolavslutningen närmar sig.

- De verksamma ämnena i preparat som köpts i gatuhandeln kan vara någonting helt annat än vad förmedlaren sagt och användning kan vara farligt för liv och hälsa, säger polisen i ett pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten