Hoppa till huvudinnehåll

Skolböcker eldades upp vid Näse sten i Borgå - orsakade markbrand

Brandmän släcker eldsvåda i skogen
Räddningsverket var snabbt på plats och kunde släcka branden vid Näse sten i Borgå. Brandmän släcker eldsvåda i skogen Bild: Kamu Stråhlmann markbränder,skogsbränder,Näse,Borgå,brandmän,näse sten

Röken låg tjock efter en markbrand vid Näse sten i Borgå på onsdag kväll. En halv timme senare gick larmet om ett försök till att anlägga en brand vid Humlaspåret.

Karl-Johan ”Kamu” Stråhlmann var ett vittne till branden vid Näse sten. Han var ute med hunden och såg rök.

- Det såg ut som en lite större brasa. Det var ordentligt med rök men jag såg inte lågorna på längre håll. När jag kom närmare såg jag en kvinna som pratade i telefon; hon hade rådigt nog ringt genast till 112, säger Stråhlmann.

Brandmän släcker eldsvåda i skogen
Kamu Stråhlmann tog bilder på branden vid Näse sten. Brandmän släcker eldsvåda i skogen Bild: Kamu Stråhlmann markbränder,skogsbränder,Näse,Borgå,brandmän,näse sten

- Det var en fyra, fem meter stor ring av eld. Lågorna var kanske 20 centimeter höga. Det såg lite ut som det skulle ha pyrt. Där var grön växtlighet som inte genast fattat eld. Men när man tittade sig omkring och såg backen full med torra tallar, så blev man riktigt förskräckt, säger Stråhlmann.

Brandmän släcker eldsvåda i skogen
Brandmän sprutar vatten på markbranden vid Näse sten. Brandmän släcker eldsvåda i skogen Bild: Kamu Stråhlmann markbränder,skogsbränder,Näse,Borgå,brandmän,näse sten

Larmet gick vid 16:29 på onsdag eftermiddag. Räddningsverket släckte snabbt markbranden vid Näse sten.

- Det var någon som hade börjat sommarlovet, och bränt upp sina skolböcker. Det hade spridit sig till en liten markbrand, säger brandförman Mikael Forsell på Räddningsverket i Östra Nyland.

Tre anlagda brasor vid motionsslinga

En halv timme senare fick räddningsverket följande larm, den här gången från motionsslingan vid friluftsstugan i Humla.

- Där hade någon antänt små brasor och försökt få det att brinna på tre platser, säger brandförman Mikael Forsell.

Han beskriver brasorna som högar med bräder och kvistar. En av dem låg direkt på motionsslingan. Det såg ut som att någon hade försökt anlägga en brand.

Brasorna hade slocknat av sig själv. Dessutom hade en förbipasserande motionär slängt en hink med vatten på en av brasorna.

Kamu Stråhlmann var med i Yle Östnylands morgonsändning på torsdagen. Intervjun med honom kan du höra i podcasten Östnyland på 20 minuter, som du hittar här: