Hoppa till huvudinnehåll

Soinis abortmotstånd till diskussion i regeringen - Orpo efterlyser större försiktighet

Timo Soini i Helsingfors den 24 maj 2018
Timo Soini i Helsingfors den 24 maj 2018 Timo Soini i Helsingfors den 24 maj 2018 Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa Timo Soini,Blå framtid

Utrikesminister Timo Soinis engagemang mot aborter har väckt diskussion också inom regeringen. Finansminister Petteri Orpo önskar en större försiktighet från utrikesministerns sida i framtiden.

- Vi har diskuterat och betonat att han har deltagit på sin fritid i de här tillställningarna. Det har han rätt att göra, men vi vill göra det klart att det inte är i enlighet med regeringens linje, säger Petteri Orpo.

Soini deltog, under en arbetsresa i Kanada för några veckor sedan, i abortmotståndsrörelsen Pro Lifes nattliga utomhusgudstjänst. Han har också uttalat sig för abortförbud i samband med den irländska folkomröstningen.

Soini: En minister har yttrande- och religionsfrihet

Frågan har väckt kritik bland både oppositionen och regeringsföreträdare. Soinis uttalande om Irlands folkomröstning kritiserades både av utvecklingshandels- och biståndsminister Annemari Virolainen och inrikesminister Kai Mykkänen, som hänvisade till att Finland ska främja kvinnors rättigheter då det gäller sexuell hälsa.

Många förundrar sig över huruvida utrikesministern kan agera som privatperson i den här typen av frågor. Petteri Orpo säger att regeringen konstaterade att det uppstår en viss förvirring.

- Vi hoppas att den här diskussionen leder till att Soini i framtiden reflekterar över vilka tillställningar han deltar i, eftersom han ändå är utrikesminister, säger Orpo.

Timo Soini svarar att han anser att också en utrikesminister har rätt till sin egen åsikt.

- En minister har rätt till åsikts, yttrande- och religionsfrihet som enligt FN är internationellt garanterade rättigheter, säger Soini. Han vill göra en skillnad mellan arbete och fritid och jämför sitt deltagande i Pro Life-gudstjänsten med att som minister gå på en hockeymatch eller delta i Pride-paraden.

Läs också