Hoppa till huvudinnehåll

T-bone - en fin styckdel med mycket smak, här grillad med jordärtskocka och svampsmör

Grillat t-bone steak med svampsmör
Grillat t-bone steak med svampsmör Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),t-bonesteak

Om du vill äta kött kan du välja att äta mindre mängder men av bättre kvalitet. T- bone är en fin och smakrik styckdel som består av olika köttstruktur i form av inner- och ytterfilé.

Sätt kryddningen i tillbehören och låt köttet smaka kött. Det räcker att krydda med bara salt och peppar, och eventuellt med lite nordisk granskog.

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 st t-bone - ca 1kg
  • salt
  • svartpeppar och ev 3 st grankvistar
  • 8 st jordärtskockor- stora
  • 1 schalottenlök- finhackad
  • ½ dl sherryvinäger
  • 100 g ekologisk champinjon- skivad
  • 2 msk granolja- eller rosmarinolja
  • 150 g smör
  • 1 tsk osötad senap
  • salt
  • smör- och olja till stekning
Rykande t-bone steak med termometer ute
Rykande t-bone steak med termometer ute Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),biff,kött,grillat kött

Gör så här:

  1. Ta fram och temperera köttet under plast i rumsvärme innan tillagning.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Låt stå ytterligare 20 min så att kryddorna får gå in i köttet.
  4. Grilla över direkt värme, ev med granris på gallret, till en innertemperatur på 52-54 c.Mät innetemperaturen med stektermometer invid benet.
  5. Tag ur och låt vila tills innertemperaturen är ca. 45 c.
  6. Stycka ur samtliga styckdelar.
  7. Grilla igen vid servering eller bryn i ugn eller panna till 45 grader för värme.
  8. Skär köttet i skivor.

Jordärtskocka

Jordärtskockor i stekpannan.
Jordärtskockor i stekpannan. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,jordärtskocka

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en kastrull med ånginsats eller häng ett durkslag i en vid kastrull utan att vattenytan kommer upp i durkslaget.
  2. Ånga jordärtskockorna under lock tills mjuka, ca 20 minuter.
  3. Testa att en kniv mjukt går igenom.
  4. Lyft och platta försiktigt till tjock biff t.ex. med bottnen av en kastrull. Krydda med salt och peppar och stek i olivolja och en klick smör tills krispiga på ytan.

Svamp- och gransmör

Svampsmör på en bricka.
Svampsmör på en bricka. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,smör,matsvampar

Gör så här:

  1. Stek svampen och hälften av löken till gyllene färg.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka resten av löken med vinäger. Låt svalna.
  4. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till ett slätt smör och rulla upp i smörpapper till en rulle.
  5. Kyl eller frys och skär i skivor vid servering.
Portion med grillad T-bone steak med jordärtskocka och svampsmör
Portion med grillad T-bone steak med jordärtskocka och svampsmör Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,kött,grillrätter

Tilläggsinfo:

  • När du grillat köttet till 52 grader invid benet kommer temperaturen att fortsätta stiga en aning, 4-6 grader, när du tagit av köttet, dvs upp till 58 grader, vilket räknas som medium stekning för nötkött. Låt köttet vila ner till 45 grader för att köttsaften inte ska släppa och värm sedan på köttet strax innan servering om du vill.
  • Det går bra att byta ut sherryvinägern mot champagnevinäger eller rödvinsvinäger.
  • Granskottsoljan kan bytas ut mot färsk rosmarinolja.
  • Rosmarinolja görs så här: Mixa rosmarin med matolja. Låt dra en stund, sila av. Kan användas genast. Förvara i tätslutande burk.
  • Granskottsolja görs på våren: samla färska granskott, låt dra i 10 månader, sila. Använd också de avsilade granskotten i anrättningar. Kom ihåg att alltid ha markägarens tillstånd då du plockar granskott.

Nyligen publicerat - Mat och dryck