Hoppa till huvudinnehåll

Video: Igelkottar äter och dricker i sommarhettan – törstiga smådjur i akut behov av din hjälp

Vid koloniträdgården i Gumtäkt i Helsingfors matas igelkottar med katt- och hundmat och friskt vatten. Också på dagen dyker nattdjuren upp för att leta efter föda.

I år har Satu Saarelas koloniträdgård i Gumtäkt gästats av sex igelkottar samtidigt. I fjol hade hon till och med sju regelbundna besökare som kom för att äta och dricka.

- I sommar har jag märkt att igelkottarna ofta kommer för att dricka. De dricker också en längre stund än någonsin tidigare, berättar Saarela.

- Jag har alltid gett vatten till igelkottarna. Som mat ger jag blöt kattmat och fuktat hundfoder, de är riktiga läckerheter.

Igelkottarna, som vanligen rör sig om kvällar och nätter, är så vana vid serveringen att de kommer till terrassen till och med då människor sitter där och äter.

Siilinpoikanen juo leikkilapiosta.
Vill man hjälpa igelkottarna som lider av torkan ska man se till att de har tillgång till rent, friskt vatten. Siilinpoikanen juo leikkilapiosta. Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

På Saarelas trädgårdslott har det även byggts ett igelkottsbo av brädor. På våren hade den en invånare.

Saarela känner igen alla igelkottar.

- De ser alla olika ut, olika storlekar och lite olika färger. På skoj har vi till och med gett dem namn. Den lilla och lite vresiga är Kiroileva siili (Svärande igelkotten). I år finns det en helt ny igelkott, stor och tydligen en hane med näsan lite på sned. Den fick namnet Vinonenä (Snednäsa).

- Det beror säkert på barnböckerna att igelkottar ses som rara och vänliga. Det känns som att de är allas favoritdjur, säger Saarela.

Torkan drabbar alla sorters djur

Djurskyddsrådgivaren Hanna al-Saedi vill framföra en vädjan för att hjälpa djuren. Många av dem lider på grund av den torra och heta majmånaden.

- Det här är allvarligt. Det borde deklareras ett nödläge för djuren, säger hon.

en ekorre i sommardräkt sitter på en trädgren
en ekorre i sommardräkt sitter på en trädgren Bild: Stina Sirén/Yle Ekorre,ekorre i träd

Till exempel igelkotts- och ekorrsmammorna har det svårt.

- När ett djur torkar ut sitter det hopkrupet i ett hörn eller så börjar djuret bara gå runt i cirklar, säger al-Saedi.

Al-Saedi är ledsen över att våren blev så torr just nu när igelkottsstammen börjat hämta sig.

Lätt att hjälpa djuren

Enligt al-Saed är det ganska så lätt att hjälpa djuren. Hennes råd är att lägga ut låga fat med rent vatten både på synliga ställen och vid buskars rötter. Det lönar sig att byta vattnet åtminstone dagligen, helst varje morgon och kväll.

Också fåglar tycker om att besöka vattenfat.

- De gillar att landa på kanten, de dricker och tvättar sig. Det är roligt att följa med, säger al-Saedi.

Är fatet stort lönar det sig att lägga in en bräda eller en käpp så att ekorrar och andra smådjur kan ta sig bort från fatet. För igelkottar är låga fat bäst.

- Ett lerunderlag från en blomkruka är till exempel bra. Igelkotten kan ta sig ett dopp och svalka sin mage, säger al-Saedi.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artiklar "Video: Siirtolapuutarhassa viihtyvä siiliseurue nauttii koirannappula-aterioita: "Tuntuu, että ne ovat kaikkien suosikkieläimiä" skriven av Outi Pukkila och Varpu Helpinen och "Siili- ja oravaemot kärsivät nestehukasta – ”Pitäisi julistaa eläinten hätätila” av Antti Palomaa.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen