Hoppa till huvudinnehåll

Weng betalar ett högt pris för världscupsegern: "Så fort jag tar i så fungerar det inte"

Heidi Weng firar världscupsegern i Falun.
Heidi Weng firar världscupsegern i Falun. Heidi Weng firar världscupsegern i Falun. Bild: ULF PALM / EPA / AOP Heidi Weng

Trots att skidåkaren Heidi Weng vann världscupen var hennes säsongsavslutning mardrömslik. Efter segern i Tour de Ski blev OS sett till förväntningarna ett magplask och 26-åringen lyckades i mars med nöd och näppe säkra segern i världscupen. Nu ligger fokus på att kunna börja träna på allvar igen.

Weng har gjort sig känd för sin högsta lägstanivå – fram till slutet av säsongen 2017–2018. Efter att i januari ha tagit sin andra raka Tour de Ski-seger började de mörka molnen hopa sig.

Norskan som vann tre VM-medaljer i Lahtis 2017 blev utan medalj i OS i Sydkorea. Hon tog inte plats i stafettlaget och en åttonde plats på 30 kilometer klassiskt blev Wengs bästa OS-placering.

I maj deltog Heidi Weng i ett stafettlopp i Oslo.
I maj deltog Heidi Weng i ett stafettlopp i Oslo. I maj deltog Heidi Weng i ett stafettlopp i Oslo. Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press Heidi Weng

Efter OS satsade Weng på att säkra sin andra raka seger i världscupen och det satte hårt åt.

– För att vinna världscupen tävlade jag trots att jag var sjuk. Jag tror inte att kroppen tålde det, säger Weng enligt Aftenposten.

Weng (1 476 poäng) vann slutligen världscupen med 40 poängs marginal till tvåan Jessica Diggins (1 436 poäng) och 62 poängs marginal till trean Ingvild Flugstad Östberg (1 414 poäng).

– Jag är inte van vid att känna att jag inte orkar åka fort. Jag hade aldrig trott att jag skulle klara av att vinna världscupen. Så jag har väl ändå gjort någonting rätt.

Kan inte gå för fullt

Trots att det nu är över två månader sedan säsongen tog slut säger Weng att kroppen ännu inte har återhämtat sig.

– Det har tagit väldigt lång tid. Det går inte uruselt men nu behöver jag fokusera på att bygga en ny grund igen.

– Jag försöker nu lyssna på kroppen och ta det lugnt. Lugn träning fungerar väldigt bra men så fort jag tar i så fungerar det inte.

"Det är bara maj"

Landslagstränaren Ole Morten Iversen är ännu inte speciellt bekymrad.

– Det är bara maj fortfarande. Vi får se om hon kan komma i gång med normal träning i juni. Nu handlar det mest om att Heidi måste förstå att hålla tillbaka, ha is i magen och inte stressa över att det är lite jobbigt.

– Jag tycker att hon ska fortsätta ta det lugnt en stund till. Hon ska bara ha tålamod och disciplin och inte börja leta efter formen.

Världscuppremiären äger rum den 24 november i finska Ruka. Säsongens höjdpunkt är VM i Seefeld som arrangeras mellan den 19 februari och 3 mars.