Hoppa till huvudinnehåll

”Att skjuta djur för att det är en hobby förstår jag inte” - jaktturism i Åboland delar åsikter

Premiär för sjöfågelsjakt 2015 i Pedersöre.
Arkivbild. Premiär för sjöfågelsjakt 2015 i Pedersöre. Bild: YLE/Marcus Lillkvist sjöfågelsjakt

En debatt om etiska riktlinjer inom jakten har blossat upp i Åboland i och med planerna på att börja med jaktturism på Tackork gård i Nagu.

I Nagu handlar planerna om småskalig organiserad kommersiell jakt på bland annat uppfödda fasaner.

Frågan diskuterades i Slaget efter 12 i Radio Vega på torsdagen.

- I min värld är utgångsläget att varje djur är en individ som känner smärta och som vill leva. Att koppla ihop det med att turista med att döda djur känns främmande, säger djurskyddsaktivisten Britt-Marie Juup.

Är det att man erbjuder det som ett nöje som provocerar dig?

- Ja och det att djuren föds upp och är halvtama och sedan blir skjutna.

"Det handlar om levande varelser"

Viltplaneraren och jägaren Jörgen Hermansson från Viltcentralen säger att jaktturismen ska hålla höga etiska standarder.

- Jakten ska utgå ifrån att djuren inte förorsakas onödigt lidande och man ska undvika skadeskjutningar.

Enligt Juup kan hon tolerera jakt för att få mat på tallriken.

Britt-Marie Juup
Britt-Marie Juup. Britt-Marie Juup Bild: Yle/Nina Bergman britt-marie juup

- Motvilligt kan jag tolerera att man skjuter sin mat men att gå ut och skjuta för att det är en hobby förstår jag inte. Det handlar om levande varelser.

Får det vara roligt att jaga?

- Det är roligt att jaga. Naturligtvis är det ett spänningsmoment i att överlista djuret och så finns det en inbyggd drift att jaga i människan. Så ska man också se till att nyttja bytet, poängterar Hermansson.

Enligt Juup kan man uppnå samma spänning utan vapen i hand.

- Varje levande varelse har sin funktion och alla har sitt värde. Jag är ofta ute i skogen och tittar på naturen och samma spänning, att komma nära djuren, kan man uppleva också på det sättet.

Två av tre finländare positiva till jakt

Färska siffror från Viltcentralen visar att 66 procent av finländarna är positivt inställda till jakt. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med 2013 då motsvarande undersökning gjordes senast.

Hermansson är nöjd med utvecklingen.

- Viltcentralen har som uppgift att främja viltbruket och jag ser det som mycket positivt att människorna ser värdet som finns i jakt och att den positiva inställningen ökar.

En man går i skogen.
En man går i skogen. Bild: Yle/Adrian Perera skogar,jakt,vildmarksvandring

Enligt Hermansson och turismföretagaren Mikael Granqvist i Nagu finns det outnyttjad potential inom jaktturismen i Finland.

- Många har frågat mig varför jag inte håller på med organiserad jaktturism i samband med min turismverksamhet. Det är svårt att kombinera jaktturism och vanlig turism. Man kan inte samtidigt ha jägare och svampplockare i skogen. Efterfrågan har heller inte varit så stor, konstaterar Mikael Granqvist.

Enligt Juup kunde man också i skärgården satsa mera på att ordna organiserade och guidade besök i naturen utan att kombinera det med jakt.

Det ena utesluter inte det andra, påpekar Hermansson.

Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen.
Jörgen Hermansson. Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen. Bild: Yle/Henrik Leppälä viltcentralen,varg,Vargjakt

- Jag skulle säga att det finns en efterfrågan på jakttjänster men utbudet är väldigt litet. I skärgården pratar turismföretagare om att förlänga säsongen och jakten sker ju till största delen på hösten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland