Hoppa till huvudinnehåll

Branden i Karleby släckt – självantändning möjlig brandorsak

Pohjanmaan hyötykäyttös hall i Indola i Karleby brinner.
Pohjanmaan hyötykäyttös hall i Indola i Karleby brinner. Pohjanmaan hyötykäyttös hall i Indola i Karleby brinner. Bild: Läsarbild bränder,pohjanmaan hyötykäyttö

Branden i Indola i Karleby som bröt ut på fredag eftermiddag är nu släckt. Pohjanmaan hyötykäyttös hall började brinna och branden spred sig till ytterligare en hall.

Området finns cirka tre kilometer från Karleby centrum. I företagets byggnader utförs avfallshantering: papper, plast och kartong.

Den hall där branden fick sin början förstördes helt medan hälften av den andra strök med. Bägge tillhör Pohjanmaan hyötykäyttö.

I närheten finns bland annat ett bilmåleri och en verkstad.

Pohjanmaan hyötykäyttös hall i Indola i Karleby brinner.
Tjock rökbildning i Indola i Karleby. Pohjanmaan hyötykäyttös hall i Indola i Karleby brinner. Bild: Läsarbild bränder,pohjanmaan hyötykäyttö

Oklar brandorsak

På lördag förmiddag säger dejourerande brandmästare Joni Kontio att den exakta brandorsaken troligtvis förblir oklar. Det enda man kan säga med säkerhet är att branden fick sin början inne i hallen.

- En möjlighet är självantändning. Det handlar om avfall som kan innehålla flera olika saker och i dylika fall är det rätt vanligt med självantändning, säger Kontio.

Pohjanmaan hyötykäyttös hall i Indola i Karleby brinner.
Brand i Karleby. Pohjanmaan hyötykäyttös hall i Indola i Karleby brinner. Bild: Läsarbild bränder,pohjanmaan hyötykäyttö

Egnahemshus skyddades

Östman Trading är det företag som finns närmast brandplatsen, ytterligare en bit närmare finns två egnahemshus som räddningsverket skyddade mot branden.

- Vi är kanske 150 meter från brandplatsen och egnahemshusen ligger närmare, kanske 50 meter från branden men vinden blåser åt rätt håll, bort från byggnaderna så det verkar inte vara någon fara, sa Tom Östman vid Östman Trading på fredag eftermiddag.

"Röken syns ända till Edsevö"

Det handlar om två lagerbyggnader där det brinner, en plåthall och en så kallad Besthall där väggarna består av plast på stålstomme. Det är fullt pådrag vid brandplatsen med många enheter på plats, enligt Tom Östman.

- Enligt våra chaufförer som kör distributionsbilar syns röken ända till Edsevö i Pedersöre, säger Östman.

Branden spred sig till ytterligare en hall

När räddningsverket kom till platsen hotade branden att sprida sig till två hallar och ett närliggande egnahemshus. Den hann de facto sprida sig till en av hallarna men de två övriga byggnaderna klarade sig.

Dejourerande brandmästare Joni Kontio säger att det var hektiskt i början.

- Brandmän och slangar skulle räcka till flera olika ställen. Vid kraftiga bränder är det alltid viktigt att vattnet räcker till. Lyckligtvis hade vi sex tankbilar med vatten, säger Kontio.

Eftersläckningen pågick hela kvällen.

Flera ben att stå på

Veli-Matti Jylhä på Pohjanmaan hyötykäyttö säger att verksamheten fortsätter, på något sätt.

I hallarna behandlades avfall från företag. Pohjanmaan hyötykäyttö är systerbolag till Veli-Matti Jylhä Oy, som också erbjuder avfallshantering för privata hushåll.

- Så det här inverkar inte på vår verksamhet med hushållsavfall, säger Jylhä.

Texten uppdaterad flera gånger. Senast kl. 10 den 2.6.