Hoppa till huvudinnehåll

Det märkliga fallet Paolo Guerrero: Perus dopningsavstängda landslagskapten får spela VM efter omsusad dom

Paolo Guerrero i farten för sitt Flamengo.
Tummen upp. Högsta domstolen i Schweiz meddelade att Paolo Guerrero får spela i fotbolls-VM trots att han är avstängd. Paolo Guerrero i farten för sitt Flamengo. Bild: Marcelo Sayao / EPA / All Over Press Paolo Guerrero

Paolo Guerrero är klar för spel i fotbolls-VM. Det efter att spelaren lyckats med något som ingen tidigare gjort: Övertygat den schweiziska högsta domstolen att häva skiljedomstolen Cas avstängning, om än temporärt.

Det var i december som dopningsbomben slog ner i fotbolls-Peru. Landslagskaptenen Paolo Guerrero hade åkt fast för kokainbruk och stängdes av i ett år av Fifa. Guerrero skulle alltså med andra ord missa fotbolls-VM.

Men Guerrero överklagade domen – och fick rätt. Det internationella fotbollsförbundet gick med på att förkorta avstängningen till sex månader. Men peruanen hade inte fått nog. Hans namn skulle rentvås och Guerrero förde ärendet vidare till skiljedomstolen Cas.

Domen: En klart skärpt dom – och landslagskaptenen var plötsligt avstängd i 14 månader.

Överklagade och fick rätt

I allmänhet är Cas domar bindande och endast det juridiska förfarandet kan överklagas till den schweiziska högsta domstolen. Det försökte sig bland andra de ryska friidrottarna på inför OS i Rio 2016, men fick inte rätt av domstolen.

Guerrero lyckades däremot övertala den högsta domstolen att temporärt lyfta avstängningen. Enligt bland andra Reuters gick den högsta domstolen med på att temporärt häva avstängningen under den tid som fallet behandlas. Det innebär att Guerrero kan spela fotbolls-VM.

Cas meddelade snabbt att man inte motsätter sig beslutet, men man tillade också att man inte kommer att gå ut offentligt med detaljerna från sin dom förrän ärendet är avslutat.

"Kan i värsta fall underminera alla avstängningar"

Den finländska antidopningshöjdaren Harri Syväsalmi är chockerad. I en intervju för Iltasanomat säger chefen för Finlands etiska idrottscenter Suek att han inte kan förstå hur den högsta domstolen agerar.

– Det är totalt orimligt. Det kan inte stämma. Jag skulle verkligen vilja veta hur man resonerar här, säger en förundrad Syväsalmi och tillägger:

– Skulle det här betyda att Roman Eremenko skulle ha fått representera Finland också?

Syväsalmi befarar nämligen att fallet kan bli ett ”farligt” prejudikat. I värsta fall kan domen leda till att flera dopningsavstängda idrottare hittat en bakdörr att utnyttja. Det förutsätter ändå att Cas dom faller strax innan tävlingen, så att idrottaren ännu kan överklaga domen inom den utsatta tidsfristen för en överklagan.

– Det här underminerar i värsta fall alla kommande beslut, säger Syväsalmi.