Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsklubbarna går från klarhet till klarhet – oberoende av serie

João Klauss De Mello firar mål för HJK, 2018.
João Klauss De Mello toppar målskytteligan. João Klauss De Mello firar mål för HJK, 2018. Bild: Samppa Toivonen / All Over Press Fotbollsligan,HJK Helsingfors,João Klauss De Mello

Fyra matcher. Fyra segrar. Helsingforsklubbarna går som på räls i Fotbolls-Finland. HJK:s herrar vann sin match, precis som HJK:s damer. Och HIFK ville ju inte vara sämre än lokalkonkurrenterna.

I Fotbollsligan vann HJK över RoPS med 2–1 på bortaplan.

I Damligan vann HJK över TiPS med 1–0 på bortaplan.

I herrarnas division 1 vann HIFK över JJK med 2–0 på bortaplan.

I herrarnas division 2 vann HIFK över FC Espoo med 2–1 på hemmaplan.

Sett till respektive tabeller var det inte frågan om några större överraskningar att det blev Helsingforssegrar på löpande band – de tre förstnämnda lagen toppar sin respektive serie.

HJK marscherar mot FM-guld

HJK toppar tabellen i ligan med tio poängs marginal och kan väl redan i detta skede av säsongen börja söka efter en lämplig restaurang att fira mästerskapssupén när ligans sista omgång har avklarats den 27 oktober.

Fredagens match var något av en seriefinal när tabelltvåan RoPS tog emot HJK i Rovaniemi. HJK vann med 2–1 efter två fullträffar av den brasilianske anfallaren Joao Klauss De Mello. Ex-HJK:aren Lassi Järvenpää reducerade för Rovaniemilaget på stopptid, men seriepoängen åkte till sydkusten, till närmare 4013 betalande åskådares förtret.

João Klauss De Mello toppar målskytteligan i fotbollsligan med fantastiska elva mål på 13 matcher.

Hoppa över Twitterpostning

Det innebar inte bara att HJK tog ytterligare ett ryck i tabelltoppen, utan också att KuPS passerade RoPS och tog hand om andra platsen. Detta efter att Kuopioklubben spelade 0–0 på bortaplan mot TPS, som tillsammans med PS Kemi trycker i fel ända av tabellen.

Damerna vann med ett nödrop

I Damligan höll HJK att kosta på sig ett onödigt poängtapp mot bottenlaget TiPS, men på stopptid lyckades Vilma Hakala få de 137 åskådarna att delvis sörja, delvis jubla.

Hoppa över Twitterpostning

Tre seriepoäng för HJK som ångar på i tabelltoppen framför de gamla, vanliga kombattanterna FC Honka, Åland United och PK-35 Vantaa. TiPS ligger stabilt i botten och skulle säkert gärna ha tagit den ena poängen som stod till buds och därmed ökat sin totala poängskörd med 50 %.

HIFK inte ett dyft sämre

Om det går bra för HJK:arna kan det samma sägas om ärkefienden HIFK. 2–0-segern över JJK i Jyväskylä inför 1518 åskådare befäste HIFK:s plats i tabelltoppen i herrarnas division 1. Målskyttar där Antti Ulmanen och Tommi Jyry, på stopptid även där.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Som socker på botten tog dessutom HIFK/2 en 2–1-hemmaseger över FC Espoo i division 2. Juuso Ollila och Pasi Forsman var hemmalagets bejublade målskyttar medan Valdrin Rashica lyckades för gästerna från Esbo. 89 åskådare bevittnade HIFK-segern.

VPS och SJK kryssade i slaget om Österbotten

Om det går bra för det regerande mästarlaget HJK kan det samma inte sägas om de två övriga lagen som vunnit finska mästerskapet de tre senaste åren. IFK Mariehamn som vann mästerskapet 2016 ligger på åttonde plats i tabellen medan Seinäjokis stolthet SJK, mästare anno 2015, rasat ner till nionde plats.

Våren har varit förskräcklig i Seinäjoki – åtminstone vad ligafotboll beträffar – och sommaren började inte heller i alltför muntra tecken. I det omsusade Österbottenderbyt klarade SJK ändå av oavgjort mot VPS på bortaplan. Omar Jama gjorde VPS mål, Johannes Laaksonen utjämnade på straff.

Hoppa över Twitterpostning

VPS har däremot inlett hyfsat bra och ligger sexa när ungefär en tredjedel av ligan spelats.

Artikeln editerad klockan 22:45.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport