Hoppa till huvudinnehåll

Henrik blir student trots motgångar: "Även om jag har haft det svårt har jag blivit starkare av det"

Henrik Krogius sitter på en parkbänk med syrenbuskar i bakgrunden.
Henrik Krogius sitter på en parkbänk med syrenbuskar i bakgrunden. Bild: Yle / Petter Blomqvist Nya studenter,Gymnasiet Lärkan,Henrik Krogius

Att bli student är alltid en orsak att fira. För Henrik Krogius var vägen till mössan lite svårare än för de flesta, men på lördagen blir han student från Gymnasiet Lärkan i Helsingfors.

Krogius är en av omkring hundra abiturienter från Lärkan i år. Den sista tiden av hans gymnasietid var relativt stressig eftersom han ursprungligen planerat att gå gymnasiet på tre och ett halvt år men sen beslöt sig att ta studenten på tre.

- Jag hade en del kurser att göra så det blev ganska stressigt, och en del av studentskrivningarna fanns ännu kvar att göra så det blev lite av två saker på en gång, säger Krogius.

Krogius har dysfasi, vilket leder till att språkutvecklingen blir svårare. Han har ändå jobbat hårt och är sist och slutligen nöjd med sina resultat i studentskrivningarna.

- Jag har tänkt försöka höja några av mina vitsord under hösten, men annars är jag nöjd med hur det gick.

En stressig halvtimme

Han fick ändå uppleva ett stressigt ögonblick när resultaten för modersmålsprovet presenterades. Studentexamensnämnden hade glömt att räkna med en del av hans poäng och Krogius trodde därför i att han inte blivit student i ungefär en halv timme.

- Det var väldigt tråkigt och jag hann skicka några textmeddelanden till familjen för att berätta. Sedan ringde skolans rektor och berättade att det hade gjorts ett misstag, säger Krogius.

- När jag fick samtalet tog det en liten stund innan jag kunde inse vad jag hörde, men sen blev jag väldigt glad och kunde njuta av veckoslutet.

Studentmössa
Studentmössa Bild: Yle/Roger Källman Studentmössa,studentlyra

Idrotten har både givit och tagit krafter

Krogius har också satsat en hel del på idrotten under sin gymnasietid. Han tränar sex dagar i veckan för Helsingfors simsällskap och är en del av Finlands paralympiska juniorlandslag.

Henrik är kortväxt och har bland annat tagit medaljer i World Dwarf Games, de inofficiella världsmästerskapen för kortväxta.

- Tränandet har gjort mig starkare, men också naturligtvis tagit upp mycket energi. Ibland när jag skulle läsa läxor efter ett långt träningspass kunde det kännas ganska slappt.

Han har ändå valt att satsa på simningen också efter studentexamen.

- Jag planerar att ta ett mellanår och resa till Australian för att träna simning. Det är en nation där simningen är en populär idrott och man tränar på ett helt annat sätt än i Finland.

Han planerar sedan att fortsätta sina studier vid Hanken eller Arcada.

Vad är dina tankar om att det oftast är de högpresterande abiturienterna som uppmärksammas i medier?

- Det är i och för sig ganska naturligt att någon som skrivit många laudatur får mycket uppmärksamhet, även om det är synd att andra som också gjort bra ifrån sig inte får synas.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen