Hoppa till huvudinnehåll

Kårkulla renoverar för 2,5 miljoner euro i Jakobstad

Kårkullas nuvarande dagcenterutrymmen på Jakobsgatan skall renoveras
Kårkullas nuvarande dagcenterutrymmen på Jakobsgatan ska renoveras. Kårkullas nuvarande dagcenterutrymmen på Jakobsgatan skall renoveras Bild: Yle/Kjell Vikman Kårkulla,Jakobstad

Kårkullas fastighet på Jakobsgatan i Jakobstad har problem med inneluften. Dagcenterverksamheten har flyttats till De Gamlas hem på Kvarnbacken och brukarna finns på plats sedan torsdagen.

Arkitektplaneringen av renoveringen på Jakobsgatan påbörjas i slutet av sommaren och det beräknas dröja in på 2020 innan verksamheten kan flytta tillbaka dit och renoveringen är klar.

Fuktskadad fastighet

Kårkullas fastighet på Jakobsgatan är 2500 kvadratmeter stor och delar av den är fuktskadad och har problem med inneluften. Ersättande utrymmen har sökts en längre tid men det har inte varit lätt att hitta nåt som passar.

- Det har för det mesta handlat om stora industrihallar som kräver mycket anpassning. De Gamlas hem fastigheten passar bra för vår dagcenterverksamhet med 50-60 brukare, säger Ragnar Sandvik som är ställföreträdande enhetschef på Kårkulla Intek i Jakobstad.

Kårkulla Inteks ställföreträdande chef, Ragnar Sandvik i Jakobstad
Ragnar Sandvik. Kårkulla Inteks ställföreträdande chef, Ragnar Sandvik i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Kårkulla,Jakobstad

Snickeri-och metallavdelningen finns fortfarande kvar på Jakobsgatan så länge som möjligt tills ersättande utrymmen hittats för den verksamheten. Centralköket med egen personal finns också kvar på Jakobsgatan.

Staden Jakobstads fastighetsbolag Ebba har köpt De Gamlas hem fastigheten och tomten på Kvarnbacken. Boendets verksamhet lades ner i vintras och fastigheten ska rivas småningom för att ge plats för ett nybygge för seniorer.

Innergården vid De gamlas hem dit Intek tillfälligt flyttar
Innergården vid De Gamlas hem. Innergården vid De gamlas hem dit Intek tillfälligt flyttar Bild: Yle/Kjell Vikman Kårkulla samkommun,Jakobstad

Enligt vd Åsa Björkman på Ebba är det ingen brådska med rivningen och därför passar det bra att Kårkulla flyttar in medan utrymmena på Jakobsgatan renoveras.

Planeringen påbörjas i augusti

Arkitektplaneringen av renoveringen av Kårkullas egna utrymmen startar på sensommaren och beräknas ta ungefär ett halvt år i anspråk. Sen blir det offertrunda och renovering och tidtabellen är sådan att en flytt tillbaka till Jakobsgatan sker under 2020.

- Fastighetsbolaget har godkänt ett kostnadstak på 2,5 miljoner euro och våra ekonomer har sagt att det är värt att satsa på Jakobsgatan, säger Ragnar Sandvik vid Kårkulla i Jakobstad.

Läs också