Hoppa till huvudinnehåll

Korkea-aho och Turtschaninoff får pris för sina insatser för finlandssvensk litteratur

Kollage av Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff.
Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff. Kollage av Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff. Bild: Bild av Korkea-Aho: Rasmus Tåg/ Bild av Turtschaninoff: Yle Maria Turtschaninoff,Kaj Korkea-aho,författare,finlandssvensk skönlitteratur,Collage

Författarna Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff tilldelas den Längmanska kulturfondens Finlandspris för sina insatser för den finlandssvenska litteraturen.

Priserna är värda 9 000 euro och delas ut på Sveriges ambassad i Helsingfors på fredagen.

Kaj Korkea-aho belönas för "ett författarskap som med skarp blick tränger in i psykets labyrinter och blottlägger hur svårt vi människor har att kommunicera med varandra och hur grymma konsekvenserna kan bli då vi tiger, förtränger och förnekar”.

Korkea-ahos senaste verk är Virala genier, som är den första delen i ungdomsserien ZOO!. Boken är skirven tillsammans med Ted Forsström. Del två kommer hösten 2018.

Korkea-aho leker med de litterära genrerna och han leker också med läsarna: först placeras dessa i en välbekant samtid för att i nästa stund föras in i det övernaturligas skräckinjagande värld― Utdrag ur Längmanska kulturfondens prismotivering

Maria Turtschaninoffs pris motiveras med att hon förnyat fantasylitteraturen i Svenskfinland och fått internationellt erkännande.

”Hennes författarskap präglas av feministiska och genusmedvetna perspektiv, hon leder skickligt läsaren in i främmande världar, kombinerar i tid och rum det välkända med det okända och utforskar så identitet, ondska och kärlek.", skriver Längmanska kulturfonden i ett pressmeddelande.

Turtschaninoff är i höst aktuell med Breven från Maresi, den tredje delen i trilogin om Det röda klostret.

Hennes författarskap präglas av feministiska och genusmedvetna perspektiv, hon leder skickligt läsaren in i främmande världar― Utdrag ur Längmanska kulturfondens prismotivering

Den Längmanska kulturfonden är en rikssvensk stiftelse som grundar sig på ett kapital testamenterat av den finländske trävaruhandlaren Erik Johan Längman.