Hoppa till huvudinnehåll

Korkea-aho och Turtschaninoff får pris för sina insatser för finlandssvensk litteratur

Kollage av Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff.
Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff. Kollage av Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff. Bild: Bild av Korkea-Aho: Rasmus Tåg/ Bild av Turtschaninoff: Yle Maria Turtschaninoff,Kaj Korkea-aho,författare,finlandssvensk skönlitteratur,Collage

Författarna Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff tilldelas den Längmanska kulturfondens Finlandspris för sina insatser för den finlandssvenska litteraturen.

Priserna är värda 9 000 euro och delas ut på Sveriges ambassad i Helsingfors på fredagen.

Kaj Korkea-aho belönas för "ett författarskap som med skarp blick tränger in i psykets labyrinter och blottlägger hur svårt vi människor har att kommunicera med varandra och hur grymma konsekvenserna kan bli då vi tiger, förtränger och förnekar”.

Korkea-ahos senaste verk är Virala genier, som är den första delen i ungdomsserien ZOO!. Boken är skirven tillsammans med Ted Forsström. Del två kommer hösten 2018.

Korkea-aho leker med de litterära genrerna och han leker också med läsarna: först placeras dessa i en välbekant samtid för att i nästa stund föras in i det övernaturligas skräckinjagande värld― Utdrag ur Längmanska kulturfondens prismotivering

Maria Turtschaninoffs pris motiveras med att hon förnyat fantasylitteraturen i Svenskfinland och fått internationellt erkännande.

”Hennes författarskap präglas av feministiska och genusmedvetna perspektiv, hon leder skickligt läsaren in i främmande världar, kombinerar i tid och rum det välkända med det okända och utforskar så identitet, ondska och kärlek.", skriver Längmanska kulturfonden i ett pressmeddelande.

Turtschaninoff är i höst aktuell med Breven från Maresi, den tredje delen i trilogin om Det röda klostret.

Hennes författarskap präglas av feministiska och genusmedvetna perspektiv, hon leder skickligt läsaren in i främmande världar― Utdrag ur Längmanska kulturfondens prismotivering

Den Längmanska kulturfonden är en rikssvensk stiftelse som grundar sig på ett kapital testamenterat av den finländske trävaruhandlaren Erik Johan Längman.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje