Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt live: Se hur man söker skatter med metalldetektor vid Raseborgs slott

Raseborgs slottsområde är som en öppen historiebok. Och metalldetektorer kan hjälpa läsa den boken. Se hur det går till när vetenskaplig forskning blir riktigt jordnära.

Årets utgrävningar har nu kommit i gång.

Den här veckan har västnylänningar med nedsatt syn under ledning av yrkesarkeologer svept omkring med metalldetektorer vid Slottsmalmen en bit utanför själva slottsruinerna.

En man i röd t-skjorta och arbetsbyxor sitter på en bänk. Han har en metalldetektor med sig och han sitter ute i naturen på ett område där man letar arkeologiska fynd.
Anders Holmlund letar fynd på Slottsmalmen. En man i röd t-skjorta och arbetsbyxor sitter på en bänk. Han har en metalldetektor med sig och han sitter ute i naturen på ett område där man letar arkeologiska fynd. Bild: Pia Santonen/Yle arkeologi,Raseborgs slott,Västnyland,Raseborg,Slottsmalmen

I höstas hade slottsområdet objudna gäster då tjuvarkeologer besökte platsen, antagligen med sina metalldetektorer.

Tjuvarna grävde flera hundra gropar på området och fick sannolikt med sig mängder av ovärderliga föremål, till exempel mynt.

Vad som hände sedan vet vi inte. Det är oklart vad som har försvunnit och vilka bitar i borgens historiepussel som nu saknas.

Om tjuvarna åker fast och föremålen återbördas, finns det fortfarande ett annat problem: När föremål legat i marken i hundratals år och sedan plockats upp, är risken stor att de har förstörts. De borde ha konserverats på rätt sätt.

Polisen utreder fortfarande fallet.

Arkeologi i tio år

Men nu i sommar fortsätter hur som helst de vetenskapliga arkeologiska utgrävningarna vid borgen.

En bild på en gammal isbrodd som hittats under jorden. Det är ett arkeologiskt fynd.
Ett gammalt halkskydd, eller isbrodd som det heter. Den fäster man på sin sko. En bild på en gammal isbrodd som hittats under jorden. Det är ett arkeologiskt fynd. Bild: Pia Santonen/Yle fynd,arkeologi,Raseborgs slott,Västnyland,isbrodd

De har pågått varje sommar sedan år 2008. Allmänheten har också fått delta.

En bild som visar hur arkeologer antecknar sina fynd. På bilden syns en plastpåse där det står Raseborg slottsmalmen 31.5.2018 inventointi.
Såhär noterar arkeologerna de fynd som görs på utgrävningen. En bild som visar hur arkeologer antecknar sina fynd. På bilden syns en plastpåse där det står Raseborg slottsmalmen 31.5.2018 inventointi. Bild: Pia Santonen/Yle utgrävningar,arkeolog,skattfynd,fyndplats,Raseborg,Raseborgs slott,Västnyland,Slottsmalmen

Utgrävningarna har resulterat i massor av ny information om hur livet såg ut vid borgen i Snappertuna när den var i bruk på 1300-1500-talet. Arkeologer har bland annat fått reda på när borgen slutligen lämnades öde.

Ett litet medeltida bronsspänne i en plastpåse med text på. Ett fynd vid arkeologiska utgrävningar på Slottsmalmen vid Raseborgs slott sommaren 2018.
Ett litet medeltida bronsspänne hittades på malmen med hjälp av metalldetektorer. Ett litet medeltida bronsspänne i en plastpåse med text på. Ett fynd vid arkeologiska utgrävningar på Slottsmalmen vid Raseborgs slott sommaren 2018. Bild: Yle / Pia Santonen arkeologi,medeltiden,Raseborgs slott,Museiverket,Museicentrum EKTA,metalldetektorer,Raseborg,Snappertuna,Spänne,fornminne
Raseborgs slottsruiner ligger i Snappertuna. Området omkring slottet är arkeologernas guldgruva.