Hoppa till huvudinnehåll

Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson testade på att leva som förbundet lär, det vill säga kemikaliefritt!

Sonja Kailassaari (till vänster), Annika Jansson, Anita Storm och Jens Berg står bredvid varandra.
Annika Jansson (andra från vänster) utmanas i att leva kemikaliefritt. Bredvid henne står hennes coach ekologirådgivaren Anita Storm (andra från höger) och programledarna Sonja Kailassaari och Jens Berg. Sonja Kailassaari (till vänster), Annika Jansson, Anita Storm och Jens Berg står bredvid varandra. Bild: Yle/Parad Media Finlands svenska Marthaförbund,ekologi,miljö,kemikalier,Sonja Kailassaari

Som ny verksamhetsledare ville Annika Jansson prova på att leva upp till det som lärs ut på Marthaförbundet och valde att leva kemikaliefritt i några veckors tid. Hon fick hjälp och råd av förbundets egen ekologirådgivare Anita Storm.

– Även om jag själv är en ganska medveten konsument, ville jag ta reda på hur mycket kemikalier jag sätter i mig och använder. Det här är någonting jag definitivt vill lära mig mer om, säger Annika Jansson.

Kemikalier från morgon till kväll

Hon började med att gå igenom hur en vanlig dag ser ut för henne själv och märkte att kemikalierna är med ändå från morgonen.

– Jag borstar tänderna med tandkräm som innehåller mikroplaster, deodoranten som jag sätter under armarna innehåller aluminium.

Klockan sju på morgonen är den genomsnittliga konsumenten redan impregnerad. Så fortsätter dagen, allt från vad vi äter till hur våra kläder är behandlade.

– Vi sitter i soffor och fåtöljer som är flamskyddsbehandlade. Vi skär grönsaker på repiga plastskärbrädor, använder stekspadar av plast och steker i skråmiga teflonpannor, skurar våra golv med starka kemikalier, tvättar spädbarnens tuttflaskor i diskmaskinen med frätande diskmedel och trär parfymarde blöjor på våra spädbarn. Listan är oändlig, konstaterar hon.

Två veckor kemikaliefritt

Under två veckors tid sade Annika Jansson farväl till alla kemikalier. Ingen make up och inget butiksschampo. Diskmaskinsluckan fylldes med salt och ättika, hon tvättade kläder med tvättnötter och både schampo och hudkräm lärde hon sig laga själv under sina kemikaliefria veckor.

– All make up ersatte jag med ekologisk och inga andra krämer använde jag förutom min hemgjorda ringblomssalvan som jag använt både för ansiktet och kroppen.

Så här såg det ut under Annika Janssons kemikaliefria veckor.

Anita Storm som utöver att hon jobbar med att föreläsa och konsumentupplysa om kemikalier, även lär ut hur man gör sin egen naturkosmetik. Hon ordnar bland annat kurser i hur man utnyttjar växter från naturen både i kosmetik och i matlagning.

Annika Jansson: Jag lärde mig göra det bästa schampot på två äggulor och lite rinnande honung.

Annika Jansson berättar om hur Anita Storm lärde henne göra eget schampo av två äggulor och lite honung. Smörjan blandade hon ihop och lät verka i håret i fem minuter innan hon sköljde bort det med vatten.

– Vattnet får inte vara för varmt för då koagulerar äggulan och det kan bli äggröra i hårbottnet, varnar hon. Då håret lufttorkat blir det mycket glansigt och fint!

Medvetenhet och att skaffa sig kunskap är det viktigaste

– För att kunna göra ekologiska val måste vi helt enkelt bli medvetna, konstaterar Anita Storm.

Vi gör hundra val varje dag och valen påverkar vårt beteende.

– Går vi och plockar exakt samma produkterna ur butikshyllan varje dag eller väljer vi att skaffa oss kunskap om kemikalier och använda miljövänligare alternativ? Varje produkt är att val, säger hon.

Svårt att leva helt utan kemikalier

Anita Storm lever inte heller själv totalt kemikaliefritt. Det är nästan en omöjlighet eftersom det mesta i vår omgivning på något sätt behandlats.

– Jag tvättar kläderna med såpa, undviker kemikalier då jag städar och köper ingen utländsk frukt utan lever på egna bär och skaffar de flesta råvarorna lokalt.

Hon anser att man inte ska utsätta sig för för mycket piska, utan se morötterna och vara nöjd över de små förändringar man väljer att göra.

Stor skillnad från land till land

Hon brukar inte heller skrämma upp sina kursdeltagare med för mycket statistik, men det hon brukar ta upp är mängden bekämpningsmedel man använder per hektar i Europa per land.

– Det är stor skillnad om man väljer polska, spanska eller finländska äppel i butiken, säger hon.

Genom att välja ursprungsland väljer du också mängden kemikalier som besprutats på dem.

– Italien och Nederländerna är värstingarna i Europa, säger hon. Om vi har 0,78 kg bekämpningsmedel per hektar i Finland så är motsvarande siffra för Nederländerna 9 kg, konstaterar hon.

Många av de kemikalier och ämnen som finns i våra dagligvaror har det forskats mycket i. Problemet är att ingen vet vad som händer i kroppen då vi utsätts för den så kallade cocktaileffekten, dvs. då dessa ämnen reagerar sinsemellan.

Hela tiden kommer olika forskningsresultat som antingen stödjer eller omkullkastar teorierna.

– Även inom naturkosmetik och ekocertifierade produkter finns det olika nivåer av kontroll. Maten är den mest reglerade så köper man ekologiska livsmedel har de i regel en hög standard.

Köp aldrig varor utan innehållsförteckning

– Det man absolut ska undvika är direktimport av produkter som saknar innehållsförteckning. Även certifieringarna och innehållsförteckningarna varierar så det krävs en hel del kunskap för att kunna tolka dem rätt, menar Anita Storm.

För Annika Janssons del har hennes kemikaliefria veckor gett henne många insikter. Både tvättnötter och äggschampo är något hon tänker fortsätta med. Även naturkosmetiken är nåt hon ska satsa mer på, säger hon.

Speciellt nöjd är hon med det hemgjorda äggschampot och på två veckor har hon tvättat håret betydligt färre gånger än vanligt. Det hålls rent och blir inte heller elektriskt.

– Varken hårskum eller hårspray behövs då jag använder det här hemgjorda schampot, konstaterar hon. Tack vare schampot blev hon av med en mängd onödiga kemikalier.

Anita Storms fem ekologiska tips för ett kemikaliefriare liv:

Grilla med insikt
Kolgrill och matolja istället för gasolgrill och tändvätska. Utmana dig att grilla nya köttdetaljer så att du använder hela djuret samt öka andelen inhemska grönsaker på grillen.

Sommaren är här – solen bränner
Tänk på vilket solskydd du använder under sommaren, välj så naturligt som möjligt. Skydda ansiktet med hatt, använd tunna linneskjortor/byxor. Vi är inte gjorda för att vändstekas på stranden.

Plastbanta ditt liv
Gå igenom var du har plastartiklar i ditt hem, om de har repor eller inte är helt fräscha längre – byt ut mot glas, metall eller keramik.

Inhemskt & ekologiskt
Inhemsk mat är trygg mat. I Finland används en mindre mängd kemikalier och antibiotika inom livsmedelsproduktion.

Byt ut stegvis
Gör medvetna val varje dag! Du behöver inte kemikaliesanera ditt hem och din vardag på en gång, gör det stegvis. Välj inhemskt framom importerat, naturligt framom syntet, mindre framom mer.

Annika Jansson och Anita Storm medverkar i Efter Nio radio på lördag 2.6.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Mer från programmet

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa