Hoppa till huvudinnehåll

Sagan om konungens återkomst: "Island har alltid en speciell plats i mitt hjärta"

Lars Lagerbäck är tränare för Norges fotbollslandslag.
Lars Lagerbäck är tränare för Norges fotbollslandslag. Lars Lagerbäck är tränare för Norges fotbollslandslag. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Lars Lagerbäck

Islands herrlandslag i fotboll laddar för VM-slutspelet i Ryssland om några veckor. Ett led i förberedelserna är en träningsmatch på lördag mot Norge, som numera tränas av Lars Lagerbäck. Innan jobbet i Norge ledde Lagerbäck det isländska landslaget till kvartsfinal vid EM-slutspelet 2016 och är fortfarande något av en nationalhjälte på sagornas ö.

Yle Sporten var på plats på Laugardalsvöllur i Reykjavik på torsdagseftermiddagen när Lars "Lasse" Lagerbäck återvände till arenan han kallade för hem mellan åren 2011-2016.

Frågorna på presskonferensen handlade också mer om Island än om hans nuvarande arbetsgivare Norge.

– Det är naturligtvis fint att vara tillbaka, jag hade några fantastiska år här och Island har alltid en speciell plats i mitt hjärta. Jag är imponerad av vad laget gjort sen jag klev av i och med att man fixade VM-kvalet, det är helt otroligt.

– Med det sagt hoppas jag vi kan ta ner Island på jorden och åka hem med en seger i bagaget på söndag, konstaterar Lagerbäck inför ett stort pressuppbåd.

Den svenske succétränaren kommer att fylla 70 år dagen efter VM-finalen och funderade redan på pensionering innan han tog emot Island-jobbet för sju år sedan.

Lars Lagerbäck mötte pressen i Reykjavik på torsdagen.
Meet the press med Lars Lagerbäck. Lars Lagerbäck mötte pressen i Reykjavik på torsdagen. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Lars Lagerbäck

Att han inte fortsatte på Island och istället blev norsk förbundskapten slog flera islänningar med häpnad och överraskad blev han även själv.

– Det var klart mellan mig, förbundet och Heimir Hallgrimson från första början när jag skrev på mitt andra avtal. Han skrev på för fyra år och jag för två år, den lösningen kändes då som den bästa och ser man till Islands kval var det ett lysande beslut att jag klev av.

– Jag hade faktiskt tänkt gå i pension före Island och det var också tanken innan Norge kom in i bilden, jag är tydligen dålig på att fatta beslut eller åtminstone på att bestämma mig, säger Lagerbäck.

Tuff grupp, men chanser finns

Många av de frågor som Lagerbäck fick svara på under torsdagens presskonferens fokuserade på det annalkande VM-äventyret som blir Islands första.

Under Lagerbäck gjorde Island succé vid sitt första EM, när laget tog sig till kvartsfinal genom att bland annat slå ut England.

– De spelar i en verkligen tuff grupp, är jag realist säger jag bara att de inte är favoriter i gruppen. Jag vet hur de spelar och hur det gjorde det i kvalet. Med sin karaktär och sin goda organisation skulle jag aldrig räkna ut Island.

Vid EM för två år sedan spelade laget först oavgjort mot Portugal och Ungern och slog sen Österrike på sin väg vidare ur gruppen.

Lars Lagerbäck leder Islands träningar under EM 2016.
Lars Lagerbäck ledde Island vid EM 2016. Lars Lagerbäck leder Islands träningar under EM 2016. Bild: EPA Islands herrlandslag i fotboll,Island,fotboll,Europamästerskapet i fotboll 2016,Lars Lagerbäck

I åttondelsfinalen besegrade man England, men i kvartsfinalen blev värdnationen för tuff.

Island gjorde ändå ett rejält intryck på fotbolls-Europa under sommaren 2016 och överraskade många med sina insatser.

Lars Lagerbäck tror att det kan bli svårt för laget att överraska en andra gång i en grupp med Argentina, Kroatien och Nigeria.

– Skulle jag vara tränare för ett landslag som nu ställs mot Island skulle jag definitivt respektera laget och göra ett grundligt arbete med scoutingen. Man vet aldrig med tränare, det kan vara lite blandat i vår yrkeskår. Jag skulle ändå vara mäkta överraskad om ett lag som ställs mot Island inte gjort sin hemläxa till 100 procent.

Danmark toppar Lasse-rankingen

Med tanke på Lagerbäcks förflutna som både isländsk och svensk förbundskapten frågade Yle Sporten den 69-årige svensken om hans interna ranking av de nordiska länderna på väg till slutspelet i Ryssland.

– FIFA-rankingen är en sak, men det ger en viss fingervisning. Ser man till materialet och resultaten skulle jag hålla Danmark som det vassaste nordiska laget. De har också en lättare grupp på pappret än Island och Sverige. Island och Sverige håller jag som ganska lika nivåmässigt, men Danmark är några steg före, menar Lagerbäck.

Sitt finaste minne från tiden som isländsk förbundskapten hämtar han från EM-slutspelets klassika seger över Roy Hodgsons England.

Island firar segern över Englan vid EM 2016.
Att slå England vid EM, svårslaget. Island firar segern över Englan vid EM 2016. Aron Gunnarsson,Islands herrlandslag i fotboll

– England-matchen är speciell, det var vår bästa match under hela mästerskapet mot ett riktigt bra lag. Dessutom var vi det bättre laget då. Men också våra två matcher mot Holland i kvalet var otroligt bra, då vi stängde ut dom nästan helt, minns Lagerbäck.

Han konstaterade också att han troligtvis själv inte kommer att åka till Ryssland i sommar. Han har bara missat ett slutspel sen 1990, men ser fram emot att se betydligt fler matcher i sommar genom att "gå under jorden" som han själv beskriver det.

Men under detta veckoslut kan han inte gömma sig. Island älskar sin Lars Lagerbäck och visst finns det värme i hjärtat för Island också hos Lagerbäck själv.

– Professionellt känns det helt rätt att vara här i egenskap av norsk förbundskapten, men visst är det speciellt att vara tillbaka efter de nästan fem år jag fick på Island. Inte bara med tanke på fotbollen utan också via alla de vänner jag fått genom åren. Jag har lärt mig att uppskatta det här landet otroligt mycket, avrundar Lagerbäck.

Norges herrlandslag laddar inför en träningsmatch på Island.
Norge hälsar på Island på lördag. Norges herrlandslag laddar inför en träningsmatch på Island. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Norges herrlandslag i fotboll,Lars Lagerbäck

Matchen Island-Norge spelar på lördag i Reykjavik. I Sportmagasinet den 13 juni blir det ett längre reportage om de isländska VM-förbederelserna.