Hoppa till huvudinnehåll

Statsbidraget tas emot med öppna armar: "Jag behöver inte längre hänga hos mina föräldrar"

Susanna Tapani under en landskamp.
Susanna Tapani under en landskamp. Susanna Tapani under en landskamp. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Susanna Tapani

Damlejonens stjärnanfallare Susanna Tapani är väldigt glad över Undervisnings- och kulturministeriets beslut att monetärt stöda samtliga spelare i damlandslaget i ishockey. Den 25-åriga Tapani säger att hon nu kan börja söka efter ett eget hem.

Tidigare på fredagen blev det klart att de 22 ordinarie spelarna i damlejonen får ett idrottarstöd på 10 000 euro var.

Stödet tas emot med öppna armar och ger lite andrum för spelarna, vars löner är en droppe i havet jämfört med herrlejonens dito.

Susanna Tapani är en av de viktigaste kuggarna i det finländska landslaget och hon säger att bidraget på 10 000 euro är en väldigt stor sak, och att hon nu kan planera sitt liv på ett annorlunda sätt.

– Det här är ett väldigt stort beslut. Hittills hade jag själv inte fått några bidrag alls. Fint att hela laget (som vann brons i OS i Pyeongchang) får statsstödet.

– Det skulle ha varit konstigt om bara en del hade fått stödet, det här är ju lagidrott. Men visst var det överraskande att stödet var större, säger Tapani och syftar på hur det var i fjol: då fick åtta ishockeydamer 5 000 euro per person.

– Det här hjälper jättemycket med tanke på nästa säsong, säger Tapani till Yle Urheilu.

I fjol, när pengarna höll på att ta slut, flyttade Tapani tillbaka hem till sina föräldrar. Men dagens beslut om statsstöd ger välkommet andrum.

"Kan satsa mera på maten"

– Jag klarade av att träna helhjärtat men det innebar att jag tvingades bo hos föräldrarna. Ifjol tränade jag så mycket jag bara kunde. Tack vare stödet kan jag fortsätta på samma sätt.

– Och nu kan jag mera satsa på maten när jag inte behöver räkna varje cent, säger en nöjd Tapani.

Dessutom står en flytt bort från föräldrarna på agendan.

– Nu måste jag söka efter en bostad. Jag behöver inte längre hänga hos mina föräldrar, skrattar Tapani.

I december ifjol skrev Yle Urheilu om Tapanis ekonomiska bekymmer. På TE-byryån sade man att Tapani inte kan få arbetslöshetskompensation eftersom hon spelar på den högsta nivån i både ishockey och ringette – dock utan lön.

– Jag har inte längre varit i kontakt med TE-byrån. Jag jobbar på sommaren och har inte tid för det, säger Tapani.

I februari sade Tapani att hon inte ännu vet huruvida karriären fortsätter efter VM i ishockey 2019 som går av stapeln på hemmaplan. Men nu ser det mer positivt ut på den punkten.

– Det var klart att jag spelar åtminstone till hemma-VM. Just nu känns det nog som att jag vill fortsätta spela. Om man får bidrag så vill jag absolut fortsätta också efter VM, säger Tapani.