Hoppa till huvudinnehåll

Trygga vuxna i Pargas under skolavslutningsveckoslutet – "Vi är inga poliser som hindrar någon att ha roligt"

fritidsledarna joel och johanna står ute i grönskan i pargas
Fritidsledarna Joel Kronqvist och Johanna "Jonna" Järnström kan man träffa i Centralparken i Pargas på lördag från klockan 18 och framåt. fritidsledarna joel och johanna står ute i grönskan i pargas Bild: Yle/Jasmine Nedergård fritidsledare,Ungdomsverksamhet,Pargas,Skolavslutning,Kultur för barn och ungdomar,johanna järnström

Fritidsledare och frivilliga vuxna ska synas i Pargas på kvällen efter skolavslutningen.

– Bra att de finns så att man inte måste vara ensam hemma om vännerna har andra planer, säger gymnasieelev.

Evenemanget School's out har ordnats tidigare, men i år kommer man att fokusera ännu mera på att röra sig runt staden och gå fram till ungdomarna. Det säger fritidsledare Joel Kronqvist.

– Det blir mest samvaro, mer vanliga ungdomsgårdsgrejer. Kanske grilla någon korv, bjuda på kaffe och te i parken, men idén är att vi ska röra på oss.

en svart munkjacka med texten "ung.pargas.fi"
en svart munkjacka med texten "ung.pargas.fi" Bild: Yle/Jasmine Nedergård Ungdomsverksamhet,Pargas,ungdomsledare,ungdomsarbete,fritidsledare,joel kronqvist

Det är fritidsledare från hela Pargas stad som kommer att vara i Centralparken i Pargas från klockan 18 och framåt på lördagskvällen.

Även en specialungdomsledare, en fritidssekreterare och en från Röda Korset kommer att vara på plats. Och så har de fått hjälp av Åbolands ungdomsförbund, säger Kronqvist.

– Det kommer nog alltid finnas någon där vid tältet i Centralparken så man kan hänga, men annars rör vi på oss, för vi märkte förra året att man kanske måste gå fram till ungdomarna i stället för att vänta på att de kommer fram till en.

Tidigare år har vi haft vuxna i parken, men nu kanske vi tar bilen och åker runt till stränderna - vi hittar vi dem nog― Joel Kronqvist
innanför pargas ungdomsgård. Biljardbord, soffor och andra möbler
Ungdomsgården "Piuggen" flyttar utomhus på lördagskvällen. innanför pargas ungdomsgård. Biljardbord, soffor och andra möbler Bild: Yle/Jasmine Nedergård ungdomsgårdar,Pargas,pargas ungdomsgård

"Vill vara där och se till att det går tryggt till"

Fritidsledare Johanna "Jonna" Järnström säger att det är jätteviktigt för ungdomarna att man finns till och syns - även för trivseln.

– Nog tror jag det lugnar ner situationen mycket också, även om vi inte är några poliser, säger Järnström.

Inte vill vi ju vara där för att förhindra dem från att ha roligt, utan vi vill ju vara där och se till att det går tryggt till.― Johanna "Jonna" Järnström

Järnström ger tips till föräldrar att prata med ungdomarna innan och försöka komma överens om gemensamma spelregler. Det tycker hon är viktigt.

– Om man finns där och säger att "ring om det är någonting" och "vi kommer efter dig om du behöver", känner ungdomarna att det finns stöd hemifrån. Och om de inte får det av föräldrarna får de det i parken med oss, säger Järnström.

Frivilliga vuxna och föräldrar sökes ännu

Frivilliga föräldrar och vuxna är också välkomna att delta i evenemanget.

Enligt Järnström har det på sociala medier visats intresse, men ingen har ännu varit i kontakt med henne.

Kronqvist säger att man är varmt välkommen att vara med och att det viktigaste är att ungdomarna ser att det finns trygga vuxna i närheten, om någonting händer.

– Inte finns det någon mall för hur man ska ta kontakt med ungdomarna. Men att vara sig själv och visa att man finns där för deras trygghet och inte vara så dömande, de tror jag är viktigt.

"Man umgås mera om det är fint väder ute"

Esmeralda Laurén och Hanna Nyström går i tvåan i Pargas svenska gymnasium.

De säger att ungdomarna kommer att röra sig mycket mera ute då det är fint väder.

– Om det regnade skulle alla bara åka hem, men nu vill folk vara ute och göra saker tillsammans, säger Laurén.

gymnasieeleverna esmeralda och hanna står på en parkeringsplats med klarblå bakgrund
Gymnasieeleverna Esmeralda Laurén och Hanna Nyström. gymnasieeleverna esmeralda och hanna står på en parkeringsplats med klarblå bakgrund Bild: Yle/Jasmine Nedergård ungdomar,Pargas,elever,hanna nyström

Verksamhet för ungdomarna lockar ut alla

Både Laurén och Nyström säger att det är bra att det finns evenemang som "School's out" för ungdomarna.

– Joo, det tycker jag. Också speciellt för de ungdomar som inte kanske är i de “coola” gängen, eller de gäng som gör en massa saker, så kan det här få dem att komma ut och se andra och inte känna att de måste vara ensamma hemma för att alla deras vänner har andra planer, säger Nyström.

– Håller med. Att det finns saker arrangerade gör det nog lättare att komma ut och göra saker, säger Laurén.

Vuxna är större problem än ungdomar idag

Från polisen sida berättar kommissarie Joni Saarimäki att de har en handlingsplan för skolavslutningsveckoslutet, men att största delen av resurserna går till Åbo, där det finns flest ungdomar.

– Det kan därför nog uppkomma problem i Pargas och på Kimitoön då bypoliserna inte är verksamma det här veckoslutet, säger Saarimäki.

Men enligt polisen har ungdomarna med åren blivit mycket förståndigare.

Snarare blir det mer problem med de vuxna som oftare än ungdomarna är de som ställer till med problem och stör ordningen ute på stan, speciellt när vädret är fint och varmt, poängterar Saarimäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland