Hoppa till huvudinnehåll

Världens största sötvattenspärla såldes för 320 000 euro – ”relativt få skulle köpa den för att de tycker den är vacker”

Världen största sötvattenpärla, som har fått smeknamnet Sleeping Lion, auktionerades ut för 320 000 euro år 2018.
Pärlan kallas för det sovande lejonet på grund av sin ovanliga form. Världen största sötvattenpärla, som har fått smeknamnet Sleeping Lion, auktionerades ut för 320 000 euro år 2018. Bild: Remko de Waal Pärla,Sleeping Lion,sötvatten

Pärlan auktionerades ut för 320 000 euro i Haag. Gemmolog Nina Westerlund säger att pärlans skönhet finns i pärlemorsytan och i pärlans historia.

Pärlan är 7 centimeter lång och väger 153 gram. På grund av sin ovanliga form har den fått smeknamnet Sleeping Lion, alltså det sovande lejonet.

Auktionshuset i Haag hade uppskattat att pärlans värde ligger mellan 340 000 och 540 000 euro, men trots det såldes den för 320 000 euro.

Sleeping Lion är världens största sötvattenpärla. Namnet härstammar från pärlans ovanliga form.
Före torsdagens auktion hade pärlan inte varit till salu på 240 år. Sleeping Lion är världens största sötvattenpärla. Namnet härstammar från pärlans ovanliga form. Bild: Remko de Waal Pärla,sötvatten,Sleeping Lion

Nina Westerlund, expert på ädelstenar vid Bukowskis, säger att hon inte överraskades av köpesumman.

- Jag hade förväntat mig att den skulle gå för en lite lägre summa. Relativt få människor skulle köpa den för att de tycker att den är otroligt vacker, det är snarare samlare som uppskattar historien bakom som är intresserade av den, säger hon.

Westerlund säger att pärlan har bildats i naturen, sin stora storlek till trots. Den härstammar från Kina och fördes till Europa under 1700-talet av det holländska Ostindiska Kompaniet, fastän det rådde förbud mot att exportera stora pärlor från Kina under den perioden.

Själv tycker hon att skönheten ligger i pärlemorsytan och i pärlans historia.

Jättepärla hittades på Filippinerna.
Världens största saltvattenspärla tros vara denna filinppinska pärla som väger 34 kilogram. Jättepärla hittades på Filippinerna. Bild: EPA/PUERTO PRINCESA TOURISM OFFICE/HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE FROM SOURCE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Pärla,Filippinerna

Återvände hem?

När pärlans första europeiska ägare dog köptes den upp av Katarina den Stora genom en auktion i Amsterdam.

Därefter återvände den till Europa och flyttade runt mellan köpmän, guldsmeder och adelsmän.

Sedan 1979 har pärlan funnits i Amsterdams pärlsällskaps ägo, som alltså nu valde att auktionera ut den. Pärlans nyblivna ägare är okänd.

Pärlan fördes bort från Kina på 1700-talet, trots ett förbud mot att exportera stora kinesiska pärlor. Var tycker du att pärlan hör hemma?

- Det är en svår fråga. Jag kan mycket väl föreställa mig att den så att säga kom tillbaka hem nu. Det är min gissning.

Källor: BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes