Hoppa till huvudinnehåll

Både Spanien och Katalonien fick nya ledare - "Vi är redo för en dialog, låt oss ta risker"

Pedro Sánchez (andra från vänster) svor sin ed inför kung Felipe av Spanien (i mitten)
Pedro Sánchez (andra från vänster) svor sin ed inför kung Felipe av Spanien (i mitten) Pedro Sánchez (andra från vänster) svor sin ed inför kung Felipe av Spanien (i mitten) Bild: EPA-EFE/Emilio Naranjo / POOL POOL Spanien,Felipe av Spanien,Pedro Sanchez

Spanien och Katalonien fick i dag en chans att börja på ny kula efter ett omvälvande år i relationerna mellan centralregeringen och regionen som eftertraktar självständighet.

Socialistledaren Pedro Sánchez svor premiärministerns ed inför kung Felipe i det kungliga palatset Zarzuela i Madrid. Han höll handen på konstitutionen och för första gången användes varken bibel eller krucifix i installeringsceremonin.

Den 46-årige ekonomen som saknar regeringserfarenhet, blev premiärminister igår, då den konservativa ledaren Mariano Rajoy fälldes i parlamentet i en misstroendeomröstning på grund av korruptionsskandaler.

Sánchez kommer att leda en minoritetsregering som enbart består av hans partikamrater.

Socialisterna har bara 84 av de 350 mandaten i parlamentet, men 180 ledamöter röstade igår för att Sánchez skulle bli premiärminister medan 169 röstade mot.

Regeringen får stöd av vänsterpartiet Podemos samt en del mindre regionala partier från Baskien och Katalonien.

Sánchez och socialisterna är starka EU- och euroförespråkare, och den nya regeringen väntas fortsätta med Rajoys sparpolitik i EU:s fjärde största ekonomi.

Kataloniens nya regionpresident Quim Torra(till vänster) svor in sin regering i Barcelona
Kataloniens nya regionpresident Quim Torra(till vänster) svor in sin regering i Barcelona Kataloniens nya regionpresident Quim Torra(till vänster) svor in sin regering i Barcelona Bild: EPA-EFE/TONI ALBIR Spanien,Katalonien,Quim Torra

Katalonien en stor utmaning

En av hans största utmaningar blir att finna en väg ur krisen med välmående Katalonien, som styrs av separatister som vill gå sin egen väg.

Det faktum att centralregeringens direkta styre över Katalonien upphörde automatiskt i och med det regionala valet i december och en ny regering i Barcelona, underlättar Sánchez försök att försonas med katalanerna.

Sánchez var mycket kritisk mot de katalanska separatisterna ännu då han var oppositionsledare. Han stödde Rajoys beslut att införa direkt styre, men han blev mer försonlig då katalanska separatister i parlamentet stödde misstroendeomröstningen mot Rajoy.

Pedro Sánchez, låt oss tala, låt oss ta risker både du och jag― Quim Torra, Kataloniens president

Nu säger han att han "vill bygga broar" med den nya katalanska regeringen och separatistledaren Quim Torra, som svors in samtidigt som ny regionpresident i Palau de la Generalitat i Barcelona.

Ceremonin var kort och enkel och Torra valde att inte låta hänga den katalanska presidentens medalj runt sina axlar, något som traditionellt sett är den avgående regionpresidentens uppgift.

Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont har levt i exil i Tyskland, där en domstol just beslöt att han kan utlämnas till Spanien som vill ställa honom inför rätta för upproriskhet.

Carles Puigdemont
En tysk domstol beslöt att den landsflyktige förre regionpresidenten Carles Puigdemont kan utlämnas till Spanien Carles Puigdemont Bild: EPA-EFE/JENS SCHLUETER Carles Puigdemont

Redo för dialog

Både Sánchez och Torra lät försonliga i dag då de bägge sade att de är redo för förhandlingar.

Torra underströk i varje fall att hans mål fortfarande är ett självständigt Katalonien.

- Denna regering har förbundit sig att arbeta för en självständig stat i form av en republik, försäkrade Quim Torra.

Han tackade också ja till Sánchez förhandlingsinvit.

- Pedro Sánchez, låt oss tala, låt oss ta risker både du och jag. Låt oss sätta oss ner och tala som en regering till en annan, vädjade Torra.

Det är tillsvidare oklart hur Sánchez förhåller sig till de pågående rättegångarna mot ministrar i den förra katalanska regeringen som åtalas för uppror och maktmissbruk.

En tom stol med en gul banderoll stod i dag vid sidan om den nya regeringen för att hedra de åtalade, frånvarande ex-ministrarna som hålls häktade i Madrid.

Även Puigdemont riskerar att ställas inför rätta om och när han utlämnas från Tyskland.