Hoppa till huvudinnehåll

"Bortskänkes"-lappar hjälper inte – övergivna möbler i studentbostäder kostar tiotusentals euro

En soffa, en länstol och mycket skräp slängda på en sopcontainer efter att någon flyttat ut.
Möbler slängda på ett flak i Studentbyn i Åbo efter att studieåret tagit slut. En soffa, en länstol och mycket skräp slängda på en sopcontainer efter att någon flyttat ut. Bild: Linus Hoffman / Yle Soptunna,möbler,studentbostäder,Åbo,inredning (verksamhet),Studenbystiftelsen i Åbo (TYS)

När studierna slutar och det är dags att flytta bort från studentbostaden är det många studenter som lämnar mycket mer än studielivet efter sig.

Särskilt nu då studieåret tar slut på våren släpas gamla sängar, soffor, bord och stolar till sopskjulen. Dessutom hittas övergivna möbler också på andra ställen.

– Invånarna har en benägenhet att lämna saker i de gemensamma utrymmena, som i gemensamma kök och i korridorer, och då är det svårt att i efterhand ta reda på vem ägaren varit, säger Pirjo Lipponen-Vaitomaa, direktör för bostadsärenden vid Studentbystiftelsen i Åbo (TYS).

Studentbyn i Åbo
Studentbyn i Åbo Bild: Åbo Studentbystiftelse Åbo,studentbyn i åbo

Om möblerna lämnats i lägenheten så tas städavgift ur den garanti invånaren deponerat. Därför är gårdar, trappuppgångar, korridorer och gemensamma utrymmen populära platser att dumpa möbler på.

– Då är det alla som gemensamt betalar för det genom hyresavgiften, för vi har inga andra inkomster.

Då Ikea kom ökade mängden övergivna möbler

Fenomenet med övergivna möbler har alltid funnits, men vår fastighetsservice märkte tydligt då Ikea kom till Åboregionen. Då ökade mängden övergivna möbler, säger Lipponen-Vaitomaa.

– Ibland vill en hyresgäst sälja sin tvättmaskin eller diskmaskin, och då kan vi kontakta nästa invånare, men med möbler finns ingen sådan möjlighet.

Övergivna möbler orsakar dessutom stora utgifter för studentbostadsstiftelserna. Utgifterna för att föra bort möbler stiger lätt till flera tiotals tusen euro.

En fåtölj, säng och bokhylla är slängda på ett flak ned annat skräp utanför en studentbostad.
En fåtölj, säng och bokhylla är slängda på ett flak ned annat skräp utanför en studentbostad. Bild: Linus Hoffman / Yle studentbostäder,möbler,fåtöljer,lastflak,lava

I Åbo har TYS placerat ut sopcontainrar eller flak på några ställen. Det blir billigare att föra bort ett flak, än att föra bort enskilda möbler nu och då.

– Vi har flak särskilt i den äldsta delen av Studentbyn, vid de hus där utbytesstuderande bor. De stannar i fem månader, skaffar en massa saker från loppisar och ekotorg, men har ingen möjlighet att ta med sig sakerna då de flyttar bort.

Enligt Pirjo Lipponen-Vaitomaa har det hjälpt att ha flak på gården, och de används både av finländska och utländska studenter.

– Vem som helst får föra dit gamla möbler, och man får också ta saker därifrån. Allt på flaket är fritt byte.

Återvinningsiver som gått åt pipan?

Då är möbler och köksapparater som lämnats i korridorerna ett större problem. De är också en säkerhetsrisk och de blockerar utrymningsvägarna.

Orsaken till att studenter lämnar möbler efter sig kan vara många. En del kan ha bråttom till ett sommarjobb, man saknar fordon att föra bort möblerna med medan andra inte alls bryr sig.

Några tror också att de är ekologiska, men återvinningsivern uppskattas inte alltid.

– Då vi frågat dem som lämnat kvar möbler i sin lägenhet visar det sig att en del lämnat kvar möbler i fint skick till nästa invånare, som däremot inte alls har uppskattat gåvan, berättar Lipponen-Vaitomaa.

Gamla möbler
Möbler lämnade vid studentbostäder i Tammerfors. Gamla möbler Bild: TOAS möbler,studentbostäder

– Ibland ser vi också hur det lämnats lappar på möblerna, att de ges bort och att det är fritt fram för vem som helst att ta dem. Vanligtvis blir det TOAS som får föra bort sakerna, säger Jari Ahonen, fastighetschef för Studentbostadsstiftelsen TOAS i Tammerfors.

Problemet med övergivna möbler är inte nytt, och Pirjo Lipponen-Vaitomaa ser det inte som något stort problem.

– Vi har aldrig räknat exakt vad det kostar att föra bort övergivna möbler. Ganska ofta löser det sig med att vi på våren placerar ut ett flak för invånarna.

Varje år flyttar många studenter

Studentbostadsstiftelsen i Åbo (TYS) har cirka 7 000 bostäder på 18 adresser i Åbo. Årligen flyttar cirka 3 000 studenter in eller ut. Av dem är cirka 700 utbytesstuderande.

HOAS i Helsingfors har över 18 000 invånare. Varje månad byts i medeltal cirka 5 procent ut. Årligen görs ungefär 10 000 nya hyreskontrakt.

I Tammerfors har studentbostadsstiftelsen 6 341 bostäder och omsättningen är omkring 44 procent.

PSOAS i Uleåborg har rum för cirka 5 500 studenter. Årligen skrivs det under cirka 2 000 nya kontrakt.

Artikeln baserar sig på "Saa ottaa" -lappu ei auttanut, opiskelijan sohva jäi hylättynä rappukäytävään – jokakeväinen ilmiö maksaa kymmeniä tuhansia euroja skriven av Heli Mansikka.