Hoppa till huvudinnehåll

FN befarar humanitär katastrof om hamn i Jemen angrips - "Som ett krig i Rotterdam"

Framryckande saudiledda styrkor är nu endast 20 kilometer från Hodeidah
ramryckande saudiledda styrkor är nu endast 20 kilometer från Hodeidah Framryckande saudiledda styrkor är nu endast 20 kilometer från Hodeidah Bild: EPA-EFE/STRINGER Jemen,Saudiarabien,Hodeidah

Både FN och internationella biståndsorganisationer slår larm om följderna av en attack mot Hodeidah-hamnen i Jemen, som kontrolleras av houthirebeller.

Framryckande styrkor som stöds av Saudiarabien befinner sig nu 20 kilometer från staden som utgör Jemens viktigaste länk till omvärlden.

Militärkoalitionen som leds av Saudiarabien har inte ännu meddelat om den tänker angripa hamnstaden som ligger vid Röda havet, men den har berett marken med hjälp av flygattacker.

Det norska Flyktingrådets generalsekreterare Jan Egeland varnar för att en markoffensiv kan leda till en humanitär katastrof.

- Koalitionens markstyrkor står nu på tröskeln till hamnstaden som är starkt befäst och tungt minerad. Tusentals civila flyr från stadens utkanter som nu har blivit en krigszon, säger Egeland.

Jan egeland, chef för det humanitära arbetet i Syrien, gestikulerar och talar framför FN:s flagga.
Jan Egeland varnar för risken för en humanitär katastrof i Hodeidah om hamnstaden angrips. Egeland var tidigare FN:s humanitära koordinator Jan egeland, chef för det humanitära arbetet i Syrien, gestikulerar och talar framför FN:s flagga. Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI Jan Egeland,Egeland

"Som ett krig i Rotterdam"

- Vi kan inte ha ett krig i Hodeidah, det skulle vara som ett krig i Rotterdam eller Antwerpen, tillägger Egeland som tidigare var FN:s humanitära koordinator.

Jemens fjärde största stad har över 400 000 invånare och en offensiv kunde leda till ett blodbad befarar FN.

Om hamnen lamslås så skulle det också drabba biståndet till ytterligare 10 miljoner jemeniter som skulle behöva akut livsmedelshjälp, säger FN.

Över 8 miljoner jemeniter lider redan av matbrist och läget kunde bli dubbelt värre om Hodeidah-hamnen slås ut, för hamnen är också livsviktig för fiske.

Huthirebeller åker i ett fordon i Sana'a i Jemen.
Hodeidah kontrolleras av Houthirebeller som kämpar mot styrkor stödda av Saudiarabien och andra länder vid Persiska viken Huthirebeller åker i ett fordon i Sana'a i Jemen. Jemen

Tätt bebodd stad

- Hotet om det stora slaget om Hodeidah har hängt över oss i 18 månader, säger Internationella Röda Korsets regionala chef Robert Mardini.

Han varnar för att staden är tätt bebodd och att alla militära scenarier kunde leda till enormt mänskligt lidande, både i och utanför staden.

Jemen importerar 90 procent av sin mat och allra största delen kommer in i landet via Hodeidah.

- Den är och förblir livslinan till högländerna i Jemen, där 70 procent av invånarna bor. Det som man lyckas importera via Hodeidah är redan alltför lite som det är, klagar Mardini.

Houthirebeller begraver kamrater som har stupat i strider nära Hoideidah
Houthirebeller begraver kamrater som har stupat i strider nära Hodeidah Houthirebeller begraver kamrater som har stupat i strider nära Hoideidah Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB Jemen,Hodeidah,Houthi

Förhandlingar i stället

Han och många andra som det norska Flyktingrådets chef Jan Egeland, hoppas att de krigförande parterna kunde sätt sig ner för fredssamtal för att få ett slut på kriget som har krävt över 10 000 dödsoffer och drivit över tre miljoner på flykt från sina hem.

Egeland hoppas att länder som Storbritannien, USA, Frankrike och Iran skulle ge sitt stöd för fredsansträngningar.

- Läget skriker efter mer robust diplomati på bägge sidor. Vi är nu i en kamp mot klockan för att verkligen få in tillräckligt med förnödenheter, vilket redan är svårt på grund av bränslebrist och militärkoalitionens restriktioner, säger Jan Egeland.

Läs också