Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö till Talouselämä: Märkligt att Soini deltog i abortkritiskt evenemang

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Bild: Tiina Jutila / Yle Sauli Niinistö

Utrikesminister Timo Soinis engagemang mot aborter förbryllar också presidenten. En minister kan inte föra fram sina egna privata åsikter i en samhällsdebatt, påminner Sauli Niinistö.

Timo Soini deltog i abortmotståndsrörelsen Pro Lifes nattliga utomhusgudstjänst under en arbetsresa i Kanada för några veckor sedan. Han har också uttalat sig för abortförbud i samband med den irländska folkomröstningen.

President Sauli Niinistö säger i en intervu till Talouselämä att en minister inte kan föra fram sina egna privata åsikter i en samhällsdebatt i ett annat land om det gäller något som det pågår en häftig debatt om.

- Det är märkligt, säger Niinistö.

Enligt presidenten är det svårt för en minister att agera som privatperson under ett utlandsbesök.

- I en del evenemang kan en minister säkerligen delta som privatperson på sin fritid, men att uttrycka sin åsikt i en fråga är en annan sak, säger Niinistö.

Kritik från många håll

Soinis agerande har fått kritik av oppositionen och också väckt förundran inom regeringen.

- Vi har diskuterat och betonat att han har deltagit på sin fritid i de här tillställningarna. Det har han rätt att göra, men vi vill göra det klart att det inte är i enlighet med regeringens linje, sade finansminister Petteri Orpo tidigare under veckan.

Orpo sade också att han önskar en större försiktighet från utrikesministerns sida i framtiden.

- Vi hoppas att den här diskussionen leder till att Soini i framtiden reflekterar över vilka tillställningar han deltar i, eftersom han ändå är utrikesminister, sade Orpo.

Soini: En minister har yttrande- och religionsfrihet

Soini har själv jämfört sitt deltagande i Pro Life-gudstjänsten i Kanada med att som minister gå på en hockeymatch eller delta i Pride-paraden.

Soini sade tidigare under veckan att han inte anser att hans inställning i abortfrågan påverkar regeringens politik.

- En utrikesminister - eller vilken minister som helst - har samvetsfrihet och åsiktsfrihet - och det håller jag hårt fast vid, sade Soini.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes