Hoppa till huvudinnehåll

Varg rev får i Oravais – inte polisens sak att fatta beslut om åtgärder

En varg går på en grön gräsmark.
Varg. Arkivbild. En varg går på en grön gräsmark. Bild: Mostphotos varg

Enligt Vasabladet rev en varg ett får i Oravais under natten till lördag. Rovdjursobservatören Mikael Holm tror att det rör sig om samma varg som dödat farmrävar i Kimo.

Det döda fåret upptäcktes på lördag morgon. Mikael Holm kallades till platsen och till Vasabladet säger Holm att han är säker på att det rör sig om en vargattack.

Han tror också att det rör sig om samma varg som också tidigare orsakat förödelse.

- Det är samma varg som hela tiden rört sig här i trakten. Vi börjar ha stora problem med den. Den är ju halvtam och bor här i Oravais. Vi ser den nästan varje dag nere i centrum, säger Holm till Vasabladet.

Inte på polisens bord

Polisen kommer inte att i det här skedet fatta något beslut om åtgärder. Orsaken är att det handlar om skada på egendom och inte direkt fara för liv.

- I det här fallet ska det sökas om tillstånd hos Viltcentralen, säger kommunikationschef Mikael Appel på polisinrättningen i Österbotten.

Enligt Stefan Pellas på Finlands viltcentral Kust-Österbotten har ingen ansökan kommit in. Det enda tillstånd som just nu är i kraft gäller jakt på en varg i Nykarleby.

Artikeln uppdaterad 4.6 kl 14.30 med uppgifter från Mikael Appel och Stefan Pellas. Rubriken ändrades också, tidigare löd den:
Varg rev får i Oravais – polisens beslut dröjer