Hoppa till huvudinnehåll

5000 invånare och 1200 flyktingar - dokumentär speglar svenska Ljusnarsberg

Jimmy Wikander står i glasögon och med armarna i kors.
Jimmy Wikander anser att hela samhället har spårat ur. Jimmy Wikander står i glasögon och med armarna i kors. Bild: Månharen Film & TV Yle Fem,dokumentärprogram,Jimmy Wikander

Hösten 2015 når flyktingströmmen till Sverige rekordnivåer. Hur hanterar ett kommunalråd en sådan situation? Hur reagerar invånarna? I dokumentären Nationens hjärta följer filmaren Mikael Wiström under ett år några personer i bergslagskommunen Ljusnarsberg på nära håll.

Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) går en svår balansgång och kämpar med insikten om att även många av hennes egna väljare ogillar utvecklingen.

Flyktingentreprenören Jimmy Hoppe expandera och konfrontationen mellan honom och Ewa-Leena är ett faktum. Det faktum att Hoppe tjänar pengar på flyktingarna splittrar invånarna.

Jimmy Hoppe med frågande min.
Jimmy Hoppe. Jimmy Hoppe med frågande min. Bild: Månharen Film & TV Yle Fem,dokumentärprogram,Jimmy Hoppe
Om det inte anses vara bra, det jag gör. Då vet jag inte vad bra är.― Jimmy Hoppe

Bland medborgarna är också stödet för Sverigedemokraterna stort och regeringen verkar inte förstå allvaret i larmrapporterna om att kommunen går på knäna.

När flyktingströmmen är som störst ställs Ljusnarsberg inför ett ekonomiskt haveri. Med bara 5000 invånare tvingas kommunen ta emot mer än 1200 flyktingar.

Yvonne, som jobbar på kommunens lilla radiostation Radio Ljus blir varslad. Hela hennes värld hotar att rasa samman och hon kan inte låta bli att koppla flyktingströmmen till sin egen utsatthet.

”Visst ska vi hjälpa, men ska vi hjälpa så mycket att vi dödar oss själva?” undrar Yvonne. Kommunalrådet Ewa-Leena har inget riktigt bra svar där hon sitter framför mikrofonen med Yvonne och hennes medarbetare Christer.

Yvonne, Ewa-Leena och Christer under sändning i radion.
Yvonne Karlsson, Ewa-Leena Johansson och Christer Lindström diskuterar flyktingsituationen i radio. Yvonne, Ewa-Leena och Christer under sändning i radion. Bild: Månharen Film & TV Yle Fem,dokumentärprogram,christer lindström

I Christers och Yvonnes radioprogram Vart är vi på väg? som sänds från källaren i kommunhuset kommenteras och möts filmens karaktärer i ett lokalt drama som innefattar hela världen.

I sändningarna lyser också Ljusnarsbergs första manliga Lucia upp med sina överrumplande kommentarer om bygden och människorna. Vi följer hans relation till sin SD-röstande styvpappa Jimmy Wikander, liksom kärlekshistorien mellan radions Christer och skogsarbetaren Rose Marie som röstar på både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Under hela berättelsen är också flyktingen och pizzabagaren Meerans öde ständigt närvarande.

Från en liten plats på jorden väver de alla tillsammans en stor och samtidigt motsägelsefull berättelse om vår tid.


Orginaltitel: Nationens hjärta (Sverige 2017)
90 dagar på Yle Arenan

En dokumentärfilm av Mikael Wiström.
Produktion: Månharen Film & TV och SVT

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem