Hoppa till huvudinnehåll

Arga protester mot skattehöjningar i Jordanien - "Böj er inte för IMF"

Protesterna i Jordanien är ovanligt stora och arga, men de har riktats mot regeringen och inte kung Abdullah som alltid har sista ordet i politiken
Protesterna i Jordanien är ovanligt stora och arga, men de har riktats mot regeringen och inte kung Abdullah som alltid har sista ordet i politiken Protesterna i Jordanien är ovanligt stora och arga, men de har riktats mot regeringen och inte kung Abdullah som alltid har sista ordet i politiken Bild: EPA-EFE/ANDRE PAIN Jordanien,Amman

Tusentals jordanier har protesterat mot regeringens planerade skattehöjningar för tredje dagen i rad.

Protester förekom i städer över hela landet och i huvudstaden Amman använde polisen tårgas för att skingra demonstranter som försökte protestera utanför premiärminister Hani Mulkis bostad i stadskärnan.

Demonstranterna skanderade slagord med krav på att Mulki och regeringen avgår och viftade med flaggor och banderoller med texten "Vi kommer inte att böja oss."

- Det här är vårt Jordanien, Mulki måste gå, skanderade demonstranterna innan de drevs bort.

Protesterna började i onsdags då folk drog ut på gatorna i Amman och andra städer efter nyheter om regeringens sparåtgärder.

Staten måste bibehålla sin självständighet och inte böja sig inför IMF― Ali Obus, fackföreningsledare

Många jordanier är missnöjda med regeringens avsikt att höja inkomstskatten med fem procent medan bolagsskatten höjs med upp till 40 procent.

Priserna för stapelvaror är redan höga som det är, efter flera omgångar av prisförhöjningar, som bland annat har drabbat brödpriser.

Amman hör numera till arabvärldens dyraste städer enligt analyser från tidningen Economist.

Jordanien lider också av hög arbetslöshet och bristen på naturresurser som olja och naturgas, som andra arabgrannar har.

Tusentals demonstranter protesterade mot höjda skatter och prisförhöjningar över hela Jordanien
Tusentals demonstranter protesterade mot höjda skatter och prisförhöjningar över hela Jordanien. Bilden är från Amman Tusentals demonstranter protesterade mot höjda skatter och prisförhöjningar över hela Jordanien Bild: EPA-EFE/ANDRE PAIN Jordanien,Amman

IMF kräver sparåtgärder

Jordaniens statsskuld är hög och inkomsterna har minskat på grund av krig och oroligheter i grannländer som Irak och Syrien.

Statsskulden motsvarar 97 procent av bruttonationalprodukten och Internationella valutafonden IMF som har beviljat över 600 miljoner dollar i krislån, kräver stränga sparåtgärder.

Kung Abdullah uppmanar regeringen att kompromissa men premiärministern vägrar att ompröva sina beslut.

- Det är inte rättvist att endast medborgarna bär bördan av ekonomiska reformer, sade kungen som har alltid har det sista ordet i jordansk politik.

Polisen förhindrade demonstranternas försök att marschera till premiärministern bostad i stadskärnan i Amman
Polisen förhindrade demonstranternas försök att marschera till premiärministern bostad i stadskärnan i Amman Polisen förhindrade demonstranternas försök att marschera till premiärministern bostad i stadskärnan i Amman Bild: EPA-EFE/ANDRE PAIN Jordanien,Amman

Parlamentet avvisar lagförslag?

Mulki förhandlade på lördagen med representanter för fackföreningar men samtalen ledde ingenvart och parlamentet tar ställning till de omstridda lagförslagen nästa vecka.

En klar majoritet av parlamentets ledamöter har i varje fall meddelat att de röstar mot regeringens lagförslag då de kommer upp nästa vecka.

- Staten måste bibehålla sin självständighet och inte böja sig för IMF, kräver fackcentralens ledare Ali Obus.

Mulki verkar medveten om att hans lagförslag är i motvind både på gatorna och i parlamentet och han försäkrar att förhandlingarna för att nå en kompromiss fortsätter.

- Att vi sänder lagförslaget till representanthuset innebär inte att parlamentet godkänner det, medger Mulki.