Hoppa till huvudinnehåll

Bundesliga-favoriten Hradecky ambitiös också i landslaget: ”Om inte då så i VM 2022”

Lukas Hradecky var i toppform mot Mainz.
Hradecky är redo för framgång också i landslaget. Lukas Hradecky var i toppform mot Mainz. Bild: imago/Revierfoto/ All Over Press Lukáš Hrádecký

Lukas Hradecky har skördat framgång i Bundesliga och skrivit på ett nytt kontrakt med storklubben Bayer Leverkusen. Fotbollsmålvakten har sakta men säkert börjat inse hur långt han kommit.

Våren med stort V:

Först valdes Hradecky till ligans bästa målvakt av Bundesligasupportrarna. Sedan ledde han sitt Eintracht Frankfurt till cupseger över stora starka Bayern München.

– Jag börjar så småningom förstå vad som hänt nu när segerfesten lugnat ner sig. Det var en hel tvådagarsperiod som var obeskrivlig: Tiden före matchen, efter den och sedan paraden med mottagning på torget där jag såg stora mängder människor. Dessa minnen har fastnat på min hårdskiva för evigt – de är helt klart de bästa fotbollen gett mig, säger Hradecky till Yle Sporten.

Lukas Hradecky lyfter den tyska cuppokalen.
Cup-firande Hradecky. Lukas Hradecky lyfter den tyska cuppokalen. Bild: imago/Nordphoto/ All Over Press Lukáš Hrádecký

Framgången i Frankfurt öppnade nya dörrar och ganska snabbt blev det klart att Hradecky skulle fortsätta i Bayer Leverkusen.

– Vi hade förhandlat om det redan en längre tid. Av de alternativen jag hade var det absolut bäst och jag ville till en klubb som spelar ute i Europa. Det var synd att de inte tog sig till Champions League men det blir fint att få vara med och försöka ta laget dit.

Cupsegern blev den perfekta avslutningen på de tre åren i Frankfurt. Kontraktet med storklubben Leverkusen är femårigt.

– Det är ett steg i rätt riktning och gör det möjligt att spela två matcher per vecka och uppleva europeiska matcher.

– Jag tycker mer om att spela än om att träna, säger Hradecky med glimten i ögat.

Landslagsuppdrag säsongens epilog

Trots att Bundesligasäsongen är slut är det inte riktigt ännu semestertider för Finlands förstemålvakt. På tisdag möter landslaget Rumänien på bortaplan och senare i veckan står Vitryssland för motståndet i Tammerfors. Träningsmatcherna kommer efter en fullspäckad säsong.

– Sista spurten nu efter en lång säsong. Segerfesten tog en del energi men nu gäller det att spela undan två matcher professionellt. Synd att vi inte kunde spela bägge i Finland, det hade varit fint, säger Hradecky.

Målvakt, danmark, fotboll
Hradecky har representerat Finland i flera juniorlandslag och i A-landslaget. Målvakt, danmark, fotboll Bild: EPA lukas hradecky

I synnerhet bortamatchen mot Rumänien tror han blir tuff, trots att spelarna där också är trötta.

– De har säkert också en lång säsong bakom sig så vi ser knappast någon toppfotboll. Förhoppningsvis kan vi vinna och ta oss uppåt på rankingen igen.

Siktar på stora mästerskap

I september börjar det nya landslagsallvaret igen då Ungern och Estland står för motståndet i Nations League, spelformatet som kan ge Finland en plats i EM 2020. Den pågående generationsväxlingen i landslaget tycker Hradecky att har gått smärtfritt.

– Det är helt naturligt att äldre spelare ger rum för yngre förmågor och potentiella stjärnor i landslaget, säger Hradecky.

– Vi har fått i gång en bra förlustfri svit och alla har gjort bra ifrån sig tycker jag. Ju fler matcher vi spelar tillsammans desto bättre blir vi, intygar 28-åringen.

Han vill tro att Finland tar sig till ett EM- eller VM-slutspel snart.

Så tidigt som i EM 2020?

– Om inte då så i VM 2022.