Hoppa till huvudinnehåll

Immigrationsmotståndare ser ut att vinna valet i Slovenien

Sloveniens premiärminister Janez Jansa
Sloveniens premiärminister Janez Jansa Bild: EPA jansa

Allt tyder nu på att center-högerpartiet Sloveniens Demokratiska Parti (SDS) kommer att segra i valet. Janez Janša, ledare för partiet, har sagt att han förväntar sig svåra förhandlingar.

Sammanlagt ställde 25 partier upp i valet. Det slutliga resultatet har inte ännu publicerats, men vallokalsundersökningar visar att SDS får kring 25 procent av rösterna. Röstlängden är ungefär 1,7 miljoner.

Valet beskrivs av internationella medier som polariserande

- Vi kommer antagligen vara tvungna att vänta lite [efter valet], innan seriösa diskussioner om regeringsbildandet är möjliga, säger Janša. Han intervjuades efter att ha röstat i orten Sentilj pri Velenju söder om staden Velenje.

Valet utlystes i mars efter att den dåvarande premiärministern Miro Cerar avgått. Avgången var en följd av ett utfall i högsta domstolen rörande ett järnvägsbygge.

Janša och hans SDS måste i praktiken bilda koalition med två partier för att bilda majoritetsregering. Det kommer dock att vara problematiskt att nå 45 ledamöter i det 90 personer starka parlamentet.

Inför valet har merparten av de övriga partierna ställt sig skeptiska till samarbete med SDS, som öppet stöds av Ungerns nationalistiska premiärminister Viktor Orban.

Källor: The Daily Telegraph, AFP