Hoppa till huvudinnehåll

”Självförvållad” tysk skrällförlust förstörde Manuel Neuers comeback mellan stolparna: ”Har ingen chans om vi spelar så där”

Manuel Neuer är fotbollsmålvakt.
Neuer har kallats världens bästa målvakt. Manuel Neuer är fotbollsmålvakt. Bild: EPA / Christian Bruna Manuel Neuer

Stjärnmålvakten Manuel Neuers glädjande comeback råkade i skuggan av Tysklands floppresultat borta mot Österrike. Chefstränaren Joachim Löw menade att 1–2-förlusten var självförvållad.

Mesut Özils 1–0 i den 11:e minuten var en klen tröst då Martin Hinteregger och Alessandro Schöpf vände vänskapsmatchen till Österrikes fördel i den andra halvleken. Att Österrike som inte tagit sig till VM slog världsmästarna väckte förstås stor kalabalik i Tyskland.

– Det var en stor besvikelse att se hur vi uppträdde i dag. Sällan man sett en så självförvållad förlust, sade chefstränaren ”Jogi” Löw enligt Bild.

Med två veckor kvar till VM i Ryssland lyfter Löw ett varningens finger.

– Mycket var dåligt i dag. Vi har ingen chans om vi spelar så där, menade han.

– Låt oss hållas lugna men vi har många saker att förbättra de 14 följande dagarna.

Österrikes seger var den första över Tyskland på 32 år.

Det positiva: Neuer tillbaka

Trots katastrofresultatet behövde Löw inte leta med ljus och lykta efter någon bra nyhet. Guldmålvakten Manuel Neuer gjorde nämligen en lyckad comeback om man får tro tränaren själv.

– Han reagerade väldigt, väldigt bra i några situationer. Jag är definitivt nöjd med vad jag såg, sade Löw.

Neuer skadade foten i fjol och missade största delen av säsongen. I VM 2014 var han en av hjältarna i det tyska mästarlaget.

Svenskarna följer med läget

Tyskland har också förlorat mot Brasilien och spelat oavgjort mot Spanien, Frankrike och England – inte en seger på de fem senaste matcherna med andra ord. Problemen stör inte svenskarna, som spelar i samma grupp som Tyskland i VM.

– Haha, jag hörde om resultatet. Men i fjol vann de Confederations Cup med ett b- eller c-lag. Det är ett intressant resultat. Det är roligt att en maskin kan hacka ibland... om den nu gör det. Tyvärr är de nog bra. Så vi ska nog inte dra några jätteväxlar av det. Men intressant är det, sade svenska förbundskaptenen Janne Andersson till Aftonbladet.

Janne Andersson.
Janne Andersson tror att Tyskland blir svårslaget i VM. Janne Andersson. Bild: EPA / Robert Ghement Janne Andersson

– De kommer nog vara favoriter att ta hem VM-guldet ändå. Vi vet hur pass bra lag de har, träningsmatch är träningsmatch, sade Sveriges Mikael Lustig om tyskarnas klavertramp.

Sveriges vänskapsmatch mot Danmark slutade 0–0. Också de nordiska grannarna Island och Norge möttes i en match som slutade 2–3.