Hoppa till huvudinnehåll

Svenska höjdlegendarerna i ordkrig efter att Stefan Holm besegrade 13-åriga sonen: ”Sprider en massa skit”

Bildkollage med Stefan Holm och Patrik Sjöberg.
Stefan Holm (t.v.) vann bland annat OS-guld, fyra inomhus-VM-guld och två inomhus-EM-guld under karriären. Patrik Sjöberg tog VM-guld, inomhus-VM-guld och fyra inomhus-EM-guld samt tre mindre ädla OS-medaljer. Bildkollage med Stefan Holm och Patrik Sjöberg. Bild: Imago Sport / All Over Press Stefan Holm,Patrik Sjöberg

Europarekordmannen Patrik Sjöberg ställer sig kritisk till att OS-mästaren Stefan Holm tävlar mot sin son i höjdhopp. Strider mot alla idrottsliga värderingar, säger Sjöberg. Slutade bry mig för länge sedan, svarar Holm.

Två av Sveriges bästa friidrottare och världens främsta höjdhoppare i modern tid kommer inte överens. Stefan Holm och Patrik Sjöberg har haft flera dispyter längs med åren – och den färskaste har nu blossat upp kring Holms son.

Stefan Holms pojke Melwin Lycke-Holm, 13, hör till världens mest lovande höjdhoppare i sin åldersklass. Men mot pappa klarar han sig inte ännu.

I dag 42-årige Holm avslutade den aktiva karriären 2008 men har gjort enstaka tävlingar i veteranklassen efter det. På lördagen hoppade han hemma i ”Stefan Holm-spelen” i Kil strax utanför Karlstad – mot sin son.

Sonen sur efter förlusten

OS-mästaren Holm överskred två meter jämnt, med vilket han besegrade Melwin med fem centimeter. För Melwin – som föddes ett par månader efter pappas OS-guld i Aten 2004 – var resultatet nytt personligt rekord utomhus. Inomhus har det blivit 198, vilket är inofficiellt världsrekord.

Det var första gången far och son möttes på tävlingsbanan. Melwin Lycke-Holm var tydligt missnöjd med tävlingen och gav inga kommentarer efteråt.

Stefan Holm med sonen Melwin Lycke-Holm.
Stefan Holm med sonen Melwin Lycke-Holm, som går i sin fars höjdhopparfotspår. Stefan Holm med sonen Melwin Lycke-Holm. Bild: Henrik Isaksson / IBL / All Over Press Stefan Holm,Melwin Lycke-Holm

– Jag får krama om honom och ge honom lite kärlek nu. Han är 13 år gammal och då är allting väldigt “här och nu”. Och det får man förstå, han mår säkert bättre i morgon, säger pappa Holm till Aftonbladet.

– Det är dubbla känslor. Jag är glad att jag tog två meter men jag hade gärna sett att Melwin gjorde det. Jag hade gärna bytt plats med honom.

Patrik Sjöberg: Märkligt

Alla tyckte inte om familjekampen. Världsmästaren Patrik Sjöberg, som innehar det europeiska rekordet i höjdhopp på 242, lade upp en kritisk bild på Instagram på lördagskvällen.

– Jag kan tycka att hans son måste få utvecklas i lugn och ro, inte liksom leva i Stefan Holms skugga. Nu blir det en press på honom att han ska leva upp till sin pappa, förklarar Sjöberg till Aftonbladet.

Sjöberg, 53, ogillar att Holm inför tävlingen satte upp ett mål att tillsammans med sonen komma upp i fyra meter, vilket i en del svenska medier rubricerades som en ”rekordjakt”.

– Att hålla på med något jävla far- och son-rekord … det blir så felfokuserat. Det strider mot alla idrottsliga värderingar att börja snacka rekord i den unga åldern. Låt grabben ha kul i stället!

– Visst, Stefan bestämmer ju själv hur han ska handskas med sin son. Men jag kan tycka att hela grejen är märklig, konstaterar Sjöberg.

Det var många år sedan jag slutade bry mig om vad han säger― Stefan Holm

Holm har inte mycket till övers för Sjöbergs åsikt. Han betonar i ett svar till Aftonbladet att han själv aldrig pratat om något ”far och son-rekord”.

– Han är varmt välkommen att höra av sig till mig om han vill något i stället för att sprida en massa skit i sociala medier om saker han över huvud taget inte vet ett dugg om!!!!

– Det var för övrigt många år sedan jag slutade bry mig om vad han säger. Det är det fler som borde göra, anser Holm.

Läs också