Hoppa till huvudinnehåll

Air Leap börjar flyga mellan Kronoby och Stockholm

Karleby-Jakobstad flygplats.
Karleby-Jakobstad flygplats. Karleby-Jakobstad flygplats. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,flygplatser,Check-in,kronoby flygplats

Det svenska flygbolaget Air Leap börjar flyga från Kronoby till Stockholm i juli. Air Leap ägs av det norska Olsen Gruppen som köpte Nextjets konkursbo.

När Nextjet gick i konkurs för drygt två veckor sedan blev Karleby-Jakobstads flygplats utan Stockholmsflyg.
Det nya flygbolaget ansöker som bäst om lov av svenska Transportstyrelsen för att kunna inleda trafiken.

- Det är en positiv nyhet att det finns intresse för linjen. Nu hoppas vi att flygningarna fortsätter och att resenärerna inte försvinner iväg någon annanstans, säger Jonne Sandberg som är ordförande i Kronoby flyghangar.

Det går att lita på det nya bolaget enligt Sandberg. Men samtidigt påminner han om att förändringar sker snabbt och man kan vänta sig fler vändningar den närmaste tiden.

- Vi måste vara nöjda över att en ny operatör hittades på bara drygt två veckor. Att få igång en flygrutt är ingen liten process.

Från Kronoby flyghangar har man varit i kontakt med Air Leap. Troligen får man igång linjen Karleby-Jakobstad till Stockholm i juli.

- Det är en snäv tidtabell, men vi tror på den, säger Sandberg.

Också Stig-Göran Forsman, vd Kronoby flyghangar, glädjer sig åt att man snabbt hittat en ersättare för Nextjet.

- Det är en jättepositiv sak det här, att det kommer igång så snabbt. Vi har ju haft regelbunden trafik och folk är vana att åka till och från Stockholm, säger Forsman.

Kommunerna betalar?

Även kommundirektör Malin Brännkärr i Kronoby är lättad över att flygtrafiken igen ser ut att komma igång på stockholmslinjen.

- Det har ju varit en nedåtgående trend med passagerarmängder så därför är det bra att uppehållet är så kort som möjligt. Så klart för flygplatsen i övrigt är det viktigt med olika typer av destionationer och avgångar.

Varken Malin Brännkärr eller Jonne Sandberg säger i det här skedet något om kommuner eller andra aktörer i regionen kommer att ge ekonomiskt stöd till nya flygbolaget.

- Det kan jag inte kommentera i det här skedet, säger Sandberg.

Stig-Göran Forsman poängterar för sin del att det nu är viktigt att kunderna visar intresse.

- Regionen behöver delta med resandet. Att vi reser flitigt, ju mer desto bättre.

Är det här ett test eller något mer varaktigt som du ser det?

- Jag hoppas och tror att det är varaktigt. Jag kan inte tro annat än att det här ska bli bra.

- Det finns flera bolag jag har varit i kontakt med och det finns helt klart ett intresse för linjen.

Det svenska flygbolaget Amapola som i huvudsak sysslat med fraktflyg får kontrakt med svenska Trafikverket och tar över flera av konkursade Nextjets linjer i norra Sverige.

Air Leap är ett nytt regionalt flygbolag som tidigare har opererat under namnet NextMove.

Bolaget har flugit mellan Oslo och Örland. Då verksamheten utvidgas till Sverige byter bolaget samtidigt namn till Air Leap. Bolaget kommer att fortsätta flyga också inom Norge.

Texten uppdaterad kl.11.05 med kommentarer av Jonne Sandberg, kl.12.40 med kommentarer av Stig-Göran Forsman och kl.13.30 med kommentar av Malin Brännkärr.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten