Hoppa till huvudinnehåll

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mannen som knivhögg sin 3-åriga dotter till döds

Åtalad i tingsrätten
Den åtalade täckte sitt ansikte i tingsrätten. Åtalad i tingsrätten Bild: Lehtikuva mord,Mordrättegång,tingsrätter,Borgå,östra nylands tingsrätt

Rättegången mot den 39-årige mordåtalade mannen inleddes i tingsrätten i Borgå på måndagsmorgonen. Enligt en sinnesundersökning var den åtalade tillräknelig under mordet.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mannen, eftersom åklagaren betecknar dådet som grovt.

Här är åtalspunkterna

Mord

Åklagaren anser att dådet var planerat eftersom mannen i samband med vårdnadstvisten har hotat att döda flickan, flickans mamma och sig själv om han inte får vårdnaden.

Morgonen innan knivhuggningen har den åtalade utrustat sig med en stor kniv, fört flickan hemifrån utan tillstånd och meddelat mamman om att det blir följder om hon ringer polisen.

Åklagaren anser att dådet som helhet var grovt. Det här om man tar i beaktande att offret var mannens egen dotter samt att mamman och andra personer var närvarande under dådet.

Misshandel

Den åtalade har misshandlat flickans mamma i samband med ett bråk i januari 2017, tio månader innan mordet. Misshandeln orsakade mamman smärta och blåmärken.

Olaga hot

Enligt åklagaren har den åtalade hotat flickans mamma med brott under sådana omständigheter att hon har haft skäl att vara rädd för sin egen och sina närståendes säkerhet.

Bland annat har han sagt till sin vän i Frankrike att han ska döda mamman och flickan om han inte får vårdnaden om sin dotter. Mamman har fått veta om hotet per telefon.

I samband med vårdnadsrättegången har mannen sagt att situationen kommer att sluta dåligt för flickans mamma.

Hemfridsbrott

I september har den åtalade utan lov tagit sig in i mammans och dotterns bostad när de inte har varit hemma. Enligt åklagaren gömde han sig under sängen och vägrade lämna bostaden då mamman kom hem.

Han avlägsnade sig först efter att polisen kom till platsen.

Bortförande av barn

Mannen åtalas också för bortförande av barn. Han har haft umgängesrätt, men i juni 2017 lät han bli att föra dottern tillbaka hem till mamman som avtalat.

I stället hade han skaffat ett pass åt dottern utan att mamman hade gett sitt tillstånd för det, och tagit med sig dottern på en resa till Karibien mot mammans vilja.

Mamman hämtade själv hem dottern från Karibien i juli.

I bevisföringen visade åklagaren mordvapnet, en stor kökskniv. Den visades tillsammans med en liten väska som kniven hade transporterats i till brottplatsen. Åklagaren anser att det var avsiktligt.

Han yrkar därför på livstids fängelse eftersom mordet var planerat och dessutom genomfördes på ett grymt sätt. Därtill blev mamman vittne till händelsen.

Den åtalade nekar till mord, men har erkänt dråp. Enligt den åtalade har han inte planerat dådet. I stället säger han att han gjorde det han gjorde eftersom han var i psykisk obalans.

Den åtalade: Fick akut stressymptom

Han råkade i panik eller fick akut stressymptom när polisen närmade sig honom i Lyceiparken i Borgå.

Den åtalade anser inte heller att dådet var grovt eftersom tillvägagångssättet inte orsakade flickan mycket lidande.

Den åtalade har sinnesundersökts. Enligt sinnesundersökningen var mannen tillräknelig under knivhuggningen.

Det här betyder att han antagligen döms till fängelsestraff om han döms för mord, snarare än till psykiatrisk vård.

Lekpark
Mordet ägde rum i Lyceiparkens lekpark i Borgå i november. Lekpark Bild: Lehtikuva mord,Mordrättegång,lekparker,Borgå,Lyceiparkens lekplats

Det var i november i fjol som mannen knivhögg sin 3-åriga dotter till döds i Lyceiparkens lekpark i Borgå.

Tidigare på morgonen hade mannen fört i väg dottern från mammans hem utan tillstånd. I bakgrunden fanns en vårdnadstvist och mamman hade ensam vårdnad om dottern.

Mamman hade ansökt om besöksförbud, men det hade inte hunnit behandlas i tingsrätten. Ett tillfälligt besöksförbud hade utfärdats i oktober men det hade inte nått pappan.

Vårdnadstvisten i fokus

Måndagens förhandlingar i tingsrätten gick främst ut på att fastställa avsikten och motivet bakom knivhuggningen i fjol.

De händelser som ledde fram till dådet behandlades därför stegvis med början från en tidigare dom den åtalade hade fått för misshandel av den äldre dottern.

I fokus låg dock parternas dåliga relation och en vårdnadstvist som var uppe i rätten i april 2017. Tvisten handlade om den 3-åriga dottern.

Mamman beviljades då tillfällig vårdnad medan rättsprocessen pågick.

Mot mammans vilja och tingrättens beslut förde pappan dottern till Karibien under sommaren. Mamman reste efter och hämtade hem dottern efter en knapp månad.

Åtalade och advokater i tingsrätten
Rätten består av tre domare och två nämndemän. Åtalade och advokater i tingsrätten Bild: Lehtikuva mord,Mordrättegång,tingsrätter,Borgå,östra nylands tingsrätt

Hotade döda familjen

I augusti hotade pappan med att döda mamman, barnet och sig själv om han inte fick vårdnaden.

Pappan hade redan då hotat familjen ett flertal gånger inför vittnens närvaro. Den åtalades broder ryckte också in för att varna mamman om pappans avsikter.

Händelserna eskalerade när tingsrätten beviljade mamman vårdnaden i september 2017.

Under eftermiddagen hörde rätten mamman. Förhandlingarna fortsätter på onsdag.

Artikeln uppdaterad 4.6.2018 kl. 10:51 med uppgifter om resultatet från sinnesundersökningen och en faktaruta över åtalspunkterna.
Artikeln är uppdaterad 4.6.2018 kl. 16:43 med uppgifter från förhandlingarna vid tingsrätten.