Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk fotboll: Förstärkning från Hawaii ger Hangölaget United Newland Crusaders mycket

Spelarna böjer sig framåt och ska just köra i gång.
Säsongen 2016 spelade Sun City i division 2. (Arkivbild). Spelarna böjer sig framåt och ska just köra i gång. Bild: Yle/ Patric Westerlund amerikansk fotboll,Hangö,Västnyland,sun city

Det västnyländska fusionslaget United Newland Crusaders vann sin premiärmatch i division 1, har utländska förstärkningar och en bra organisation.

United Newland Crusaders inledde säsongen inom den amerikanska fotbollen med en övertygande bortaseger i Kouvola. UNC slog Indians med 49-22 på söndagen (3.6).

Tränaren Ville Schoultz är givetvis nöjd med segern.

- Det är alltid skönt med en seger i säsongspremiären. Indians hade ändrat lite på sitt spel från sin första match, men vi kunde matcha upp det, säger han.

- Också det att vi klarade av division 1-nivån var bra. Indians spelade i den serien i fjol och har lång erfarenhet som organisation från både liga och division 1.

Höll för division 1-tempot

UNC är en fusion mellan laget Sun City som i fjol spelade i division 2 och division 3-laget Lions från Lojo.

Porträttbild på Ville Schoultz.
Ville Schoultz är nöjd med premiärsegern. Porträttbild på Ville Schoultz. Bild: Bubi Asplund / Yle amerikansk fotboll,lagidrott,bollsport,Hangö,Lojo,tränare,united newland crusaders

Schoultz var speciellt orolig över hur UNC:s spelare skulle klara av tempot i division 1.

- Det gjorde killarna och det är jag speciellt nöjd över, säger han.

Han väntar att UNC gör en jämn och bra säsong utan att säga vilken målsättning laget har för säsongen.

- Efter nästa match (Eagles på lördag i Hangö) vet vi mera var vi står, säger han.

Spelare från Hawaii

Fusionslaget UNC har i år utländska förstärkningar i sitt lag. Ryan Tuiasoa är den av förstärkningarna som smäller högst.

Han kommer från USA, närmare bestämt Hawaii.

- Han hade redan kontrakt med ligalaget Huskies från Tavastehus, men de drog sig ur serien, så vi fick honom till oss.

Schoultz öser lovord över den amerikanska förstärkningen.

- Ryan Tuiasoa ger oss spelmässigt mycket, men han är också en överraskande ödmjuk kille som spelar med ett stort hjärta.

- Vi har också två spanska spelare och vi kommer att få ytterligare två spanjorer till. Vi har fått förstärkningar speciellt till de spelpositioner vi behövde sådana, säger Ville Schoultz.

Kanske Lönnligan om några år

Schoultz talar försiktigt om lagets målsättningar på längre sikt.

- Det gäller att få organisationen samspelt, likaså laget, men visst handlar idrott alltid om målsättningar, delmål och mål på längre sikt.

Ville Schoultz tror att det för United Newland Crusaders någon gång i framtiden kan bli aktuellt med snack om avancemang till Lönnligan.

- Helt klart är att vi måste få mera kött på benen, säger han.

Han avser att organisationen måste förstärkas och få en tryggad återväxt i form av ett bredare juniorarbete.

Ser videon i timmar

Tränarna i amerikansk fotboll använder mycket tid till att se på videor för att kolla hur de kommande motståndarna spelar.

- En stor del av det förberedande arbetet går ut på att se videor från motståndarnas tidigare matcher och scouta dem på det viset, säger Schoultz.

Han säger att laget naturligtvis också måste förbereda sig enligt situationen, det är ju möjligt att motståndarna har en helt ny taktik i följande match.

- I sista hand handlar det förstås om att kunna sin egen sak. Det är det egna görandet som är det som i slutändan är skillnaden mellan seger och förlust.