Hoppa till huvudinnehåll

De tre högsta generalerna i Nordkorea fick sparken inför toppmötet med USA

Nordkoreas försvarsminister Pak Yong-Sik har avskedats, men orsaken är tills vidare oklar
Nordkoreas försvarsminister Pak Yong-Sik har avskedats, men orsaken är tills vidare oklar Nordkoreas försvarsminister Pak Yong-Sik har avskedats, men orsaken är tills vidare oklar Bild: EPA/STR Nordkorea,Pak Yong-sik

Nordkoreas tre högsta generaler har fått sparken, enligt Sydkorea och USA.

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap skriver att försvarsminister Pak Yong-Sik, generalstabschefen Ri Myong-Sung samt arméns högsta politiska officer Kim Jong-Gak har tvingats lämna sina poster.

Pak ersätts av vice-försvarsminister No Kwang-Chol medan Ris närmaste man Ri Yong-Gil leder generalstaben i fortsättningen.

Yonhap anger inga skäl till varför generalerna fick sparken men USA tror att det var på grund av oenighet inom de högsta leden om hur man skall ställa sig till USA och nedrustning.

Generalerna som ersätter de sparkade är betydligt yngre än sina tidigare chefer. Till exempel generalstabschefen Ri Yong-Gil är 21 år yngre än Ri Myong- Sun som han ersätter.

- Det här pekar på två saker; att Kim Jong-Uns ställning som Nordkoreas enda ledare stärks ytterligare och att Arbetarpartiets och militärens samarbete också stärks, säger professor Yang Moo-Ji vid Universitetet för nordkoreanska studier i Seoul.

- De nya är alla unga, men kompetenta personer säger Yang.

Den koreanska folkarmén är den fjärde största i världen med över 1,2 miljoner soldater. Det innebär att var femte nordkoreansk man mellan 17 och 54 år, är i armén.

Delar av den koreanska folkarmén höjer en kuten näve under militärparad.
Den koreanska folkarmén är den fjärde största i världen med över 1,2 miljoner soldater Delar av den koreanska folkarmén höjer en kuten näve under militärparad. Bild: EPA/KCNA Nordkorea,Koreanska Folkarméns markstridskrafter

Armén styrs av Kim Jong-Un och två politiska organ: Den Nationella försvarskommissionen och det Koreanska arbetarpartiets centrala militärkommission.

Säkerhetsanalytikern Ken Gause håller med om att det här stärker Kims ställning ytterligare i ett kritiskt skede för honom och hans land.

- Om Kim Jong-Un verkligen vill sluta fred med USA och Sydkorea
och göra sig av med åtminstone en del av sitt kärnvapenprogram, så måste han trycka in Folkarmén i en låda och hålla den där nere säger Gause som leder tankesmedjan International Affairs Group.

- Denna ommöblering har fört fram generaler som gör just det, de är lojala gentemot Kim Jong-Un och ingen annan, tror Gause.

Arméministern Pak Yong-Sik utsågs till försvarsminister år 2015
Arméministern Pak Yong-Sik utsågs till försvarsminister år 2015 Arméministern Pak Yong-Sik utsågs till försvarsminister år 2015 Bild: EPA/KNCA Pak Yong-sik,Nordkorea

Trump börjar ge efter?

En anonym amerikansk tjänsteman som bekräftar Yonhaps uppgifter, säger till nyhetsbyrån Reuters att den högsta försvarsledningen i Nordkorea verkar vara splittrad inför toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un om drygt en vecka i Singapore.

USA kräver i princip att Nordkorea gör sig av med sina missiler och kärnvapen innan det kan bli tal om eftergifter som sanktionslättnader, ekonomiskt bistånd eller säkerhetsgarantier.

Trump har i alla fall antytt att han i praktiken är redo att gå in för en mjukare linje och att Nordkoreas nedrustning kommer att ske stegvis.

Han har berömt den nordkoreanska ledaren och lovat att inte länge använda uttryck som "maximalt sanktionstryck" för att inte reta nordkoreanerna inför toppmötet.

Trump har också börjat få kritik hemma i USA för sitt undfallande tonfall då han träffade Kim Jong-Uns sändebud i Vita huset i slutet av förra veckan.

Kim Jong-Un har själv upprepade gånger försäkrat att det slutliga målet är en kärnvapenfri Koreansk halvö, men han har aldrig sagt i detalj hur det kan ske.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seuraa ohjuskoetta toukokuussa 2017
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un omgärdad av sina närmaste generaler Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seuraa ohjuskoetta toukokuussa 2017 Bild: KCNA/Epa Nordkorea

Oenighet i högsta leden

Kim har redan låtit stänga provområdet Punggye-ri, där Nordkorea har utfört sina sex kärnvapenprov som började år 2006.

Han har också lovat att inte utföra nya missil- och kärnvapentest tills vidare.

De allra flesta experter betvivlar ändå att Nordkorea är redo att göra sig av med sina kärnvapen, nu när det har nått status som en kärnvapennation.

Många bedömare tror att Kim i första skedet kan vara redo att begränsa sina missiler och den misstänkta oenigheten i arméledningen kan röra sig om strategin i eventuella, kommande nedrustningsförhandlingar