Hoppa till huvudinnehåll

Flottrace i Houtskär samlar pengar för cancerforskning

Människor deltar i ett flottrace med flottar gjorda av mjölkburkar i Jelgava, Litauen.
Människor deltar i ett flottrace med flottar gjorda av mjölkburkar i Jelgava, Litauen. Människor deltar i ett flottrace med flottar gjorda av mjölkburkar i Jelgava, Litauen. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press flottar,marknader (evenemang),mjölk,Jelgava,farkoster,mjölkburkar

I början av juli kommer alla möjliga flottar och andra flytetyg att delta i en välgörenhetsflottkamp i Houtskär. Alla pengar går oavkortat till kampen mot cancer.

Idén kommer från staden Newbury, cirka 100 kilometer väster om London i England, där man redan i 44 år haft ett motsvarande välgörenhetsevenemang med flottar, Crafty Craft Race.

- Det brukar alltid vara samma saker som händer under Houtskärsveckan, så jag föreslog en flottkamp, och alla var genast med på noterna, säger Cynthia Brunow.

Cynthia Brunow vattnar blommor vid Mossalas nymålade busskur i rött, med en mås målad på sidan.
Cynthia Brunow. Cynthia Brunow vattnar blommor vid Mossalas nymålade busskur i rött, med en mås målad på sidan. Bild: Linus Hoffman / Yle Busskur,Mossala,Houtskär,busshållplatser,Cynhia Brunow

Och fastän planerna just har presenterats är det redan flera flottar som anmälts.

- Ett lokalt företag kommer att ha en tomatflotte, en annan grupp planerar en färjeflotte och en tredje en dagisflotte, säger Brunow.

Ingen kanal eller å - då tar man sig runt en udde

I Newbury tar man sig fram i en kanal. I Vanda, Uppsala, Nyköping och på många andra orter med flottävlingar, åker man ner för en å.

Kaljakellunta 2014 i Vanda å
Ölflytet i Vanda har ordnats sedan 2005. Kaljakellunta 2014 i Vanda å Bild: Yle/Charlotta Munsterhjelm ölflyt

I den åboländska skärgården är det ont om kanaler och åar, men det stoppar inte Houtskärsborna.

- Vi åker runt Vitteludd, från simskolans simstrand runt udden och tillbaka. De enda reglerna är att flottarna inte får ha motor och inte segel. Och så hoppas vi att de flyter.

För säkerhets skull finns Brandkårens båt på plats.

Man har låtit tillverka t-skjortor med texten "Houtskär Fight Cancer", och alla intäkter från dem, från anmälningsavgifterna och från annan försäljning går till Cancerstiftelsen.

- Vi har haft många fall av cancer bland bekanta. Under de senaste åren har flera människor gått bort. Alla känner någon som som drabbats.

Man kan anmäla sin egen flotte till Houtskärs flottrace ända till slutet av juni. Flottkampen sker den 5 juli.

Mera information finns på Flottracets evenemangssida på Facebook.