Hoppa till huvudinnehåll

Full fart framåt för Vasa - "Staden ska nog lyckas nolla sitt underskott"

Folk på Vasa torg.
Allt färre vasabor går arbetslösa samtidigt som det pekar uppåt för många företag. Det ger klirr i kassan, vilket behövs då staden ska lyckas täcka sitt kumulativa underskott. Folk på Vasa torg. Bild: Yle/Kati Enkvist vasa torg

Vasa stads ekonomi har sina utmaningar, men det underskott som man samlat på sig ska nog gå att nolla inom utsatt tid. Den bedömningen gör stadens revisionsnämnd.

- Åtstramningarna har gett resultat och skatteintäkterna ökar. Min bedömning är att det här nog kommer att gå vägen, säger revisionsnämndens ordförande Heimo Hokkanen (KD).

Enligt kommunallagen ska kommunens ekonomi vara i balans eller visa överskott. Finns det underskott i kommunens balansräkning ska det täckas inom fyra år.

Underskottet i Vasa, som uppgår till 23,7 miljoner, ska nollas senast nästa år.

Men inom revisionsnämnden gör man alltså bedömningen att detta är fullt möjligt.

- Rent allmänt har konjunkturen ljusnat och den allmänna trenden är ökande inkomster för såväl företag som privatpersoner. Det här märks också i Vasa, säger Hokkanen.

Finns det något som ännu kan stjälpa lasset?

- Det skulle nog vara plötsliga och omöjliga förändringar i så fall, någon typ av force majeure helt enkelt.

Heimo Hokkanen, Vasa fullmäktige
Heimo Hokkanen är revisionsnämndens ordförande. Heimo Hokkanen, Vasa fullmäktige Bild: YLE/ Marcus Lillkvist heimo hokkanen

Och visst är det hela en balansgång. Inte minst eftersom stadens utgifter ökar, särskilt på grund av löneförhöjningar enligt kollektivavtalen.

- Visst måste man fortsätta på den sparsamma linjen, det är helt klart.

Säger till på skarpen

Heimo Hokkanen överlät under måndagsförmiddagen nämndens utvärderingsberättelse för 2017 till stadsfullmäktiges ordförande Joakim Strand (SFP).

Rapporten innehöll även skarp kritik riktad till stadens tjänstemannaledning. Detta eftersom revisionsnämnden inte givits möjlighet att i tid utvärdera Vasa stads koncernbokslut.

- Det här var tredje året i rad som det var försenat, säger Hokkanen.

Revisionsnämnden påpekar att det är svårt att få en fullständig överblick över stadens ekonomi om man inte får in såväl koncernbokslutet som moderstadens bokslut. Många mätare av strategisk betydelse framkommer på koncernnivån.

Men Hokkanen är nöjd med att stadens ledning tog budskapet till sig.

- Jag uppfattade stadsdirektör Tomas Häyrys ord som ett löfte om att det här inte ska upprepas, säger Hokkanen.

Många rörliga delar framöver

På måndag kväll behandlar stadsstyrelsen i Vasa ramen för budgeten år 2019.

Särskilt mycket längre än så vågar inte Heimo Hokkanen och de övriga ledamöterna i revisionsnämnden se framåt.

- Det är för många rörliga delar i kristallkulan, säger Hokkanen.

Hokkanen avser framför allt det eventuella landskapsstyret. Om och när landskapet tar över försvinner många element ur den kommunala ekonomin och enligt Hokkanen är det i det här skedet omöjligt att säga vilka statliga kompensationer som kan tänkas vara på väg.

- Viktigast skulle vara att staden kan upprätthålla en god nivå på servicen så att skattebetalarna kan känna att de fortfarande får det de behöver i Vasa.

Simhallen i Vasa.
Vasa simhall har höjt priserna, vilket syns i antalet besökare. Simhallen i Vasa. Bild: YLE/AnttiKoivukangas vasa simhall

Revisionsnämnden ifrågasätter här exempelvis det kloka i höjandet av avgifterna vid stadens simhall. Kostnaderna vid simhallen har ökat samtidigt som besökarantalet har sjunkit.

- Då måste man fråga sig hur klokt drag det var att höja priserna. Det är en fråga om folkhälsa. Simhallen ska vara en plats där vasabor i alla åldrar ska kunna vistas, säger Hokkanen.