Hoppa till huvudinnehåll

Glest vid bryggorna på Borgå å

Flytande brygga på västra åstranden vid gångbron i Borgå.
Till bland annat den här bryggan ska man flytta båtar från Sakta farten när muddringsarbetena inleds. Flytande brygga på västra åstranden vid gångbron i Borgå. Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå å,brygga,båtar,västra åstranden i borgå

Ett 30-tal båtplatser gapar tomma på Borgå å. De flesta av dem finns på västra åstranden söder om gångbron.

Orsaken är inte att båtplatserna inte skulle ha gått åt. Det handlar helt enkelt om en buffert som Borgå stad är tvungen att ha på grund av de muddringsarbeten som inleds under sensommaren och hösten.

Båtar från de områden i Borgå å som ska muddras måste flytta till de 30 tomma platserna under sensommaren.

- Det är för de båtarna jag behöver ha reservplatser och jag har tagit det säkra före det osäkra och håller dem outhyrda redan nu, säger hamnföreståndare Janita Pihlaja-Wickholm vid Borgå stad.

Flytande brygga på västra åstranden vid gångbron i Borgå.
Muddringarna inleds söder om Alexandersgatans bro. Flytande brygga på västra åstranden vid gångbron i Borgå. Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå å,brygga,segelbåtar,västra åstranden i borgå

Muddring under tre månader

Farleden ska muddras i augusti-september. Stränderna kommer att muddras i början av oktober.

- Vi kommer att flytta bort bryggor, vikter, bojar och akterpålar genast dagen efter att den officiella båtsäsongen är slut, det vill säga den sista september, säger Pihlaja-Wickholm.

Muddringen börjar vid Alexandersgatans bro och arbetet fortsätter sedan söderut.

- Det blir knappast så stora mängder som muddras bort. Farleden har genom åren blivit smalare, så närmast handlar det om att göra farleden bredare igen, säger Pihlaja-Wickholm.

båtplatser vid brygga
Borgå stad har ännu 30-talet båtplatser att erbjuda. Lika många bevaras tomma med tanke på sensommarens muddringar. båtplatser vid brygga Bild: Yle/Stefan Härus brygga,Borgå,Borgå å,båtplatser

Det finns ännu lediga båtplatser

För närvarande har staden en del lediga båtplatser att hyra ut eftersom förfrågningarna om stadens båtplatser har varit aningen färre i år än normalt.

- Kanske en aning, jo. Det kan ha att göra med att det finns en del nya privata aktörer i branschen och båtföreningarna har byggt en del nya bryggor, säger Pihlaja-Wickholm.

De privata aktörerna är en handfull och finns på olika håll i staden.

Bland annat Wilenius båtvarv har båtplatser i ån och Porvoon kipparit finns i Gammelbacka och har i år byggt en ny brygga i Kräkelsundet nära Borgå segelsällskaps bryggor.

- Det är bra att det kommer nya aktörer så att det inte bara är Borgå stad som har ansvaret och som är tvungen att bygga fler båtplatser. Dessutom gäller det inte enbart att bygga. Bryggorna ska underhållas också, vilket slukar en del pengar, säger Pihlaja-Wickholm.

För närvarande har Borgå stad cirka 30 lediga båtplatser att hyra ut.

Båtar vid brygga på Borgå å
Båtar vid brygga på Borgå å Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå å,båtar,brygga,pollare
 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland