Hoppa till huvudinnehåll

Konkursade Nextjets förre vd fortsätter som vd i det nya flygbolaget Leap

Säkerhetskontrollen vid flygplatsen i Kronoby
Arkivbild: Säkerhetskontrollen vid flygplatsen i Kronoby Säkerhetskontrollen vid flygplatsen i Kronoby Bild: YLE/Carl-Magnus Långkvist kronoby flygplats

Flygbolaget Leap med norska ägare tar över efter konkursade Nextjet. Nextjets förre vd, Magnus Ivarsson är vd också i det nygrundade bolaget Leap.

Det är inte min sak att bedöma långsiktigheten i den planerade nya flygtrafiken på Kronoby flygplats till Arlanda, säger Peter Boström i Jakobstad och tidigare styrelseordförande i Nextjet.

Inte aktuellt med regionalt engagemang i Leap i det här skedet

Nextjets förre vd Magnus Ivarsson var den ende svenske ägaren i Nextjet när bolaget gick i konkurs , i övrigt var det finska bolag ägare med Herrfors Ab och Solving Ab i Jakobstadsregionen i spetsen plus åländska intressen.

Magnus Ivarsson har uppenbarligen förtroende också hos de norska ägarna Olsen Gruppen AS eftersom han är vd också i det nygrundade flygbolaget Leap (juridiskt namn Air Leap Ab)

Stadsstyrelsens ordförande i Jakobstad, Peter Boström (SFP)
Peter Boström Stadsstyrelsens ordförande i Jakobstad, Peter Boström (SFP) Bild: Yle/ Kjell Vikman peter boström

Kommer Herrfors Ab att engagera sig också i det nya bolaget på något vis?

- Ingen sådan fråga har ställts men det är klart att vi inte i den här regionen kan sluta fundera på hur flygtrafiken skall ordnas, säger Herrfors Ab:s styrelseordförande och stadsstyrelseordförande Peter Boström (SFP) i Jakobstad.

- Jag varken utesluter eller spekulerar eftersom det just nu inte är aktuellt.

Kronobytrafikens omfattning är öppen

Varken startdatum eller omfattning för trafiken mellan Kronoby och Arlanda har slagits fast.

Enligt ett pressmeddelande från Leap kommer trafiken att inledas i juli och närmare detaljer presenteras inom kort. VD Magnus Ivarsson har inte gått att nå för en kommentar.

Trafiken mellan Mariehamn och Arlanda inleds den 11 juni enligt planerna.

- Mellan 2016 och 2017 hade vi en avgång per dag från Kronoby till Arlanda . Det var i princip när maskinen var ledig och inte flög till Åland.Jag kan tänka mig att det blir nåt liknande nu, säger Peter Boström.

Varför gick Herrfors Ab in i Nextjet?

Peter Boström svarar inte på frågan varför energibolaget Herrfors Ab i tiderna gick in som delägare i Nextjet som hade dokumenterade ekonomiska problem.
Peter Boström väljer istället att på ett allmänt plan betona vikten av fungerande förbindelser för näringslivet.

- Tillgänglighet är A och O för att framgångsrikt bedriva den verksamhet som vårt näringsliv behöver, befolkningen behöver också goda kommunikationer.

Leaps vd, Magnus Ivarsson, har inte gått att nå för en kommentar.

Läs också:

Air Leap börjar flyga till Kronoby

Läs också