Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad inget undantag – många kommuner oroade över vården

Sjukskötare med mask på i operationssal.
Arkivbild. Sjukskötare med mask på i operationssal. hälsovård,operationssalar,sjukhusteknik,sjukhus,sjukskötare,operationer

Grundlagsutskottets utlåtande på fredag gör inte kommuner mindre oroliga över vad som kommer att hända med vården i den egna kommunen. I Kristinestad ville man förekomma vårdreformen och fattade redan tidigare beslut om att privatisera en knapp tredjedel av vården.

Förra måndagen meddelade Kristinestad att man kommer att konkurrensutsätta 30 procent av vården. Enligt vård- och omsorgsdirektören Christian Lindedahl vill man på det här sättet trygga servicetillgången i staden.

I flera kommuner i sydvästra Lappland fattade man liknande beslut förra hösten, men i betydligt större utsträckning.

Det ledde till att regeringen skärpte lagstiftningen och nu får kommunerna privatisera max 30 procent av vården.

Problemet finns i många kommuner

Enligt kommunförbundet är många andra kommuner villiga att följa Kristinestads och de lappländska kommunernas exempel.

Sandra Bergqvist
Sandra Bergqvist. Sandra Bergqvist Bild: SFP/Johan Hagström Sandra Bergqvist

- Jag skulle säga att den här problemställningen finns i ganska många kommuner just nu. Jag tror det är ett resultat av den här reformen. Man vill försöka låta vården bli kvar åtminstone till en viss del och försöka göra så gott man kan utgående ifrån det som vi idag vet när det gäller vård- och landskapsreformen, säger Sandra Bergqvist på Kommunförbundet.

Men Bergqvist rekommenderar att kommunerna skyndar långsamt eftersom det fortfarande finns en hel del frågetecken kring vård- och landskapsreformen.

- Det är kanske just det som gör att både tjänstemän och förtroendevalda har en extra huvudvärk när det kommer till det här. Många väljer att fundera på saken tills lagpaketet eventuellt godkänns.

- Man ska hela tiden vara medveten om att det kanske inte går exakt så som vi tror idag. Situationen imorgon kan se annorlunda ut och jag tror det är bra att man är försiktig när man fattar sådana beslut som man inte kan ta tillbaka.

Kan avbryta upphandlingen

I Kristinestad har man valt att fatta beslutet redan, men med den förbehållningen att man kan avbryta upphandlingen om till exempel vårdreformen faller eller något annat inträffar som staden inte kan påverka.

Christian Lindedahl
Christian Lindedahl. Christian Lindedahl Bild: Yle/Juho Karlsson Kristinestad,christian lindedahl

- Det är fråga om en villkorlig upphandling, om den nationella vårdreformen faller så fortsätter vi enligt nuvarande modell. Status quo helt enkelt vad beträffar verksamheten i Kristinestad. På det viset har vi nog beaktat det också, säger Christian Lindedahl.

Borde ni ha väntat med att fatta beslutet tills man hade några klara besked om vad som händer med vårdreformen?

- Nej, det tycker jag inte. Alla väntar och man vet aldrig vad förslaget är som går till landskapet. Vi har ett uppdrag här som politiker och tjänstemän att säkerställa vården för Kristinestadsborna.

Folk vill ha vården nära

Invånare i Kristinestad är förstås måna om att hålla vården kvar i staden

- Det är klart att närheten är viktig. Om man skulle vara tvungen att fara till Seinäjoki eller Vasa, så nu är ju hemma bäst, säger Gösta Skoglund från Tjöck.

- Viktigast är att man kommer in så fort som möjligt och börjar få vård när det behövs. Jag är rädd att det blir sämre med den här nya reformen, konstaterar i sin tur Nils Storsjö från Lappfjärd.

Oron över att vården helt och hållet kommer att försvinna från orten är påtaglig.

En kvinna med glasögon och kort mörkt hår. På sig har hon en turkos t-skjorta.
Birgitta Grannas. En kvinna med glasögon och kort mörkt hår. På sig har hon en turkos t-skjorta. Bild: Yle/Juho Karlsson kvinna,sjukvård,Kristinestad,Österbotten,hälsovård

- Ja, för att det är så långt till Vasa och det blir så många onödiga resor. Jag har varit ganska nyligen med en anhörig på akutmottagningen där och jag tyckte inte det var bra, så jag vill att det ska vara kvar här, säger Birgitta Grannas från Lålby

En sjukhusbyggnad i bakgrunden. Fram i bilden en parkeringsplats med flertal bilar.
Hälsocentralen i Kristinestad. En sjukhusbyggnad i bakgrunden. Fram i bilden en parkeringsplats med flertal bilar. Bild: Yle/Juho Karlsson sjukhus,hälsovård,Kristinestad,Österbotten,hälsocentraler

- Man är nog orolig. Bara de inte rör det här sjukhuset för det här är landets bästa. Man slipper hit direkt och man behöver aldrig vänta, säger Storsjö.

Ger tummen upp till staden

Folk är också glada att staden tagit tag i saken och nu privatiserar en del av vården.

- Inte är jag emot det, man får nog privatisera för min del. Jag tycker man får bättre service då man privatiserar. Man måste bara se över vad som är värt att privatisera, konstaterar Kristinestadsbon Aaro Ylikoski.

- Det låter nog bra, kanske man kan trygga servicen bättre på det här sättet. Jag hoppas det i alla fall, säger Juhani Rantamäki från Kristinestad.