Hoppa till huvudinnehåll

Ljusa nätter och bra väglag ger en falsk känsla av säkerhet – speciellt alkohol och trötthet bidrar till trafikolyckor under sommarmånaderna

Suddig bild av en bil i trafiken.
Suddig bild av en bil i trafiken. Bild: Mostphotos trafik,narkotika

Var fjärde av fjolårets dödsolyckor i trafiken inträffade under sommarmånaderna och speciellt unga chaufförer tenderar att råka ut för trafikolyckor under sommaren. Men vad beror det på? Trafikskyddet listar de största säkerhetsriskerna i sommartrafiken.

I juni är nätterna långa och ljusa, och väglaget bra. För bilisten kan det kännas lockande att gasa på lite extra i det vackra sommarvädret, men riskerna är fler än man kanske skulle tro.

Helgerna, speciellt sommarlördagarna, är enligt statistiken typiska tidpunkter då unga chaufförer råkar ut för olyckor i trafiken. Trafikskyddets kontaktchef Tapio Heiskanen säger att det ofta handlar om alltför höga hastigheter som resulterar i utkörningar.

Situationen kan bli farlig även om chauffören själv är nykter men alla andra i bilen är kraftigt berusade

– Redig överhastighet kombinerat med ofta oknäppta säkerhetsbälten kan få allvarliga följder, säger han i ett pressmeddelande.

Ofta är också alkoholen inblandad.

– Det är viktigt att vara medveten om alkoholens risker redan innan man tar bilen till en fest. Jag rekommenderar att tydligt på förhand bestämma att man inte ska köra alkoholpåverkad eller åka med någon annan som druckit alkohol, tillägger Heiskanen.

Bil kör på gata där hastighetsbegränsningen är 40 km/h.
Bil kör på gata där hastighetsbegränsningen är 40 km/h. Bild: Henrietta Hassinen / Yle hastighetsbegränsningar,fortkörning,hastighetsövervakning,körhastighet,trafik,vägtrafik,olyckor,trafikolyckor,personbilar

Situationen kan bli farlig även om chauffören själv är nykter men alla andra i bilen är kraftigt berusade.

– Det kan lätt gå så att passagerarna hetsar chauffören att köra hårdare än hen själv egentligen skulle vilja.

Då glöms också säkerhetsbältet lätt bort.

Trafikskyddet listar överhastighet, trötthet, oknäppt säkerhetsbälte och alkohol som de största riskerna i trafiken på sommaren.

Trafikolycksstatistiken påverkas också av den ökande mängden motorcyklar, mopeder och cyklister.