Hoppa till huvudinnehåll

Specialstafetten - ungdomar med specialbehov drömmer om guld

Markus och Madde.
Markus Pakka och Madde Wik. Markus och Madde. Bild: svenska yle Stafettkarnevalen,barn med särskilda behov,skolan (fenomen),gemenskapsanda

Nämn fenomenet Stafettkarnevalen och alla finlandssvenskar vet vad det handlar om. Ett årligen återkommande evenemang som för samman barn och ungdomar från hela Svenskfinland under två dagar, just innan sommarlovet står inför dörren.

Men för en del barn och unga betyder evenemang som detta mer än för andra.

Ett TV-team har följt med en grupp av elever under deras uppladdning, förberedelser, förväntningar, resa och deltagande i Stafettkarnevalen 2018.

Gruppen består av unga som av olika anledningar har speciella behov och därför går anpassad grundskoleutbildning. En del har kanske svårigheter med sin motorik medan andra har problem med kognitiva aspekter eller emotionell kontroll. Men de har alla ett driv och en önskan att få känna sig som alla andra och känna att de också kan vara en del av den samhörighet som Stafettkarnevalen är för finlandssvenska barn och unga.

– Allting är så härligt med Stafettkarnevalen och mina elever vill också vara med där alla andra är, säger läraren Maria Finell som tränat Wilma Nysand, Madde Wik och Markus Pakka samt deras klasskamrater.

Vill stå högst på pallen

I dokumentären Specialstafetten får vi träffa eleverna i skolmiljö, men även hemma. Markus funderar på hur det kommer att gå att sova borta utan föräldrar och Madde drömmer om att få arbeta i en klädaffär, Wilma hoppas på att få står högst på pallen med en guldmedalj i handen. Hon tycker inte ens det är svårt att lämna sin älskade hund hemma under Stafettkarnevalsresan.

– Min hund skall vara hemma och heja på mig för han får inte komma med på bussen, förklarar Wilma i dokumentären.

Alla får uppmärksamhet

I Specialstafetten får vi ta del av den spänning det innebär att åka till Stafettkarnevalen och vi får höra vad som är viktigt att packa med sig. Vi får känna av den entusiasm och positiva energi ungdomarna har inom sig.

För barn och unga som möter på speciella utmaningar i det dagliga livet, blir ett evenemang som Stafettkarnevalen extra viktigt. Här får de samma uppmärksamhet som övriga barn och unga, vilket stärker den egna självkänslan och identiteten.

Madde Wik och Wilma Nysand på stafettkarnevalen.
Madde Wik och Wilma Nysand på stafettkarnevalen. Madde Wik och Wilma Nysand på stafettkarnevalen. Bild: svenska yle Stafettkarnevalen,barn med särskilda behov,gemenskapsanda,skolan (fenomen)

Alla är välkomna att springa, heja och utmana sig själv på sin egen nivå. Deltagarna är rekordmånga och fast stilen hur man springer kan se olika ut så utesluts ingen. Ivern och entusiasmen är det som förenar.

– Mina elever tycker ofta att allting är viktigt att vinna, men jag försöker visa att det är okej att inte alltid vara först eller bäst. Vi gör olika övningar som tar olika lång tid och så är det bra med det, sammanfattar Finell.

Titta på Specialstafetten på Yle Tema Fem på måndag klockan 20.30 eller på Arenan.

Text: Jan-Olof Svarvar och Anne Hietanen.

Läs också

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen