Hoppa till huvudinnehåll

Utlåtandet om vafriheten landade i social- och hälsovårdsutskottet – Samlingspartiets Sarkomaa: Ett mirakel om vi får helheten klar före sommaren

Sari Sarkomaa
Sari Sarkomaa (Saml) tror det behövs ett mirakel för att hinna få hela reformen godkänd före sommaren. Sari Sarkomaa Bild: Tiina Jutila / Yle Sari Sarkomaa,riksdagsledamöter,riksdagen

Riksdagsledamöter tror det blir svårt att hinna få vård- och förvaltningsreformens återstående delar godkända före riksdagen tar sommarpaus i juli.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott möttes på måndagen för första gången efter att grundlagsutskottets utlåtande om valfriheten inom social- och hälsovården offentliggjordes.

Innehållet i utlåtandet var kritiskt på många punkter och social- och hälsovårdsutskottet inväntar nu riktlinjer från ministeriehåll.

Försiktiga första kommentarer

Utskottsmedlemmarna hade tillbringat veckoslutet med att läsa igenom grundlagsutskottets utlåtande. De första kommentarerna var försiktiga. Både vad gäller tidtabellen och möjligheterna att alls godkänna de återstående delarna av reformen.

- Kvaliteten styr, inte tidtabellen. Enligt mig är det ett mirakel om vi hinner få helheten klar före sommaren, sade Samlingspartiets Sari Sarkomaa.

Svenska folkpartiets Veronica Rehn-Kivi var inne på samma linje som Sarkomaa vad gäller tidtabellen.

Sarkomaa sade att det väsentliga i utlåtandet var att riksdagen ändå kan göra de ändringar som krävs.

Positiva tankar från Centerhåll

Centerns Pekka Puska ansåg att utlåtandet var bra, då det ger riksdagen möjligheter att gå vidare.

- Det är viktigt att vi får besked från experterna och regeringen om hurudana förändringar som behövs.

Puska var inte på måndagen lika pessimistisk vad gäller tidtabellen som Sari Sarkomaa var.

- Jag vill inte säga någonting före vi hör från experterna vad de tycker, hur lång tid det tar att förbereda ändringarna som behövs, sade Puska.

Kiuru förtegen om det mesta

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande, Socialdemokraternas Krista Kiuru, har tidigare beskyllts för att än röra till det, än förhala behandlingen av reformen.

Kiuru var då mötet inleddes på måndagen mycket förtegen vad gäller tidtabellen i utskottet.

- I detta skede är det omöjligt att ta ställning till tidtabellen. Vi måste nog använda en del tid för utvärdering, sade Kiuru.

Läs också