Hoppa till huvudinnehåll

9 000 kilometer på sex månader – fransman simmar över Stilla havet för plastfria vatten

Maratonsimmaren Ben Lecomte tar sig an sitt livs utmaning när han väljer att simma hela vägen över Stilla havet. Syftet är att belysa hur problematiskt plastavfall är för våra hav.

När Ben Lecomte år 1998 klev upp på land igen efter att ha simmat över Atlanten kräktes han och sade ”aldrig mer”. Men man ska aldrig säga aldrig.

På tisdag morgon dök den 51-åriga fransmannen ner i havet utanför Tokyo med slutdestination San Francisco i ett försök att bli den första någonsin att simma över Stilla havet.

Hoppa över Twitterpostning

Dagens väderprognos lovade goda förhållanden med en lätt bris.

Det som väntar Lecomte ute på jordens mest vidsträckta hav är desto mer utmanande. Enorma vågor, iskallt vatten, hajar och maneter.

- Jag är väldigt ivrig att börja nu, sade Lecomte innan han hoppade i plurret tillsammans med sina två barn som gjorde honom sällskap de första hundra metrarna.

Vill se hur mikroplast påverkar havsmiljön

Men äventyraren och miljöaktivisten Ben Lecomte kommer också att simma igenom det så kallade stora stillahavssopområdet som flyter mellan Hawaii och Kalifornien. Den cyklonliknande soptunnan med plast och annat skräp är lika stor som delstaten Texas och kommer att medföra en extra fara för Lecomte.

Det huvudsakliga syftet med projektet är just att belysa problemet med nedsmutsning och de stora mängder plast som flyter omkring i haven.

- Jag kommer ihåg min far och han var den som lärde mig simma i Atlanten. Jag kommer ihåg en tid då vi brukade gå på stranden och aldrig se plast. Nu ser jag plast överallt, säger Lecomte.

Du måste se till att du alltid tänker på något positivt eller alltid tänker på något överhuvudtaget― Ben Lecomte

Det team som följer med Lecomte på båten Discoverer kommer att samla in vattenprover under resans gång för att få mer kunskap om hur mikroplast påverkar den marina havsmiljön.

Närmare 30 olika organisationer kommer att kunna dra nytta av data som Lecomtes stödteam samlar ihop.

Förbränner 8 000 kalorier varje dag

Lecomte har förberett sig i över sex år för den 9 100 kilometer långa turen som beräknas ta mellan sex och åtta månader. Enligt planerna kommer han simma åtta timmar per dag och samtidigt förbränna över 8 000 kalorier.

Under färden kommer han att äta och vila på den medföljande båten.

Ben Lecomte simmar över Stilla havet för att belysa problemen med plast i haven.
Ben Lecomte tog de första simtagen på tisdag morgon. Ben Lecomte simmar över Stilla havet för att belysa problemen med plast i haven. Bild: AFP / Lehtikuva simmare,ben lecomte

I en intervju för nyhetsbyrån AFP säger Lecomte att den mentala biten är betydligt viktigare än den fysiska.

– Du måste se till att du alltid tänker på något positivt eller alltid tänker på något överhuvudtaget. När du inte har något som sysselsätter din hjärna går du in i en sorts spiral, det är då problemen börjar.

Det jobbigaste är ändå att varje morgon hoppa tillbaka i det kalla vattnet. Den fruktade väggen kommer också emot varje dag efter fyra till sex timmar av enbart simmande, erkänner Lecomte.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes