Hoppa till huvudinnehåll

Dans, musik och teater på programmet i Pjukala

En flicka ritar på en t-tröja
En flicka ritar på en t-tröja Bild: Yle / Annika Holmbom sommarläger,åbolands sång- och musikförbund

Axxell trappar ner sin folkhögskoleverksamhet på Kimitoön och i Pargas. I stället är det Västa Nylands Folkhögskola (VNF) som driver verksamheten från och med den första juni i Åboland.

- Vi vill växa, vi vill ha mer verksamhet, förklarar Henrik Grönroos om bakgrunden till beslutet att utvidga till Åboland.

Sedan tidigare har VNF haft rätt att bedriva folkhögskoleverksamhet i Raseborgs stad, men nu breddar man alltså verksamheten, berättar rektor Henrik Grönroos, som tidigare jobbat som bildningsansvarig för folkhögskoleverksamheten vid Axxell i Pargas.

Kortare och längre deltidskurser till en början

Till sommaren ordnas fyra kurser på Pjukala. Bland dem ett sång- och musikläger för barn och en bigband-kurs. Till hösten ordnas två skinngarvningskurser i Kimito.

Till hösten börjar man också med en ny långkurs i Pargas, Open Minds Pargas, som följer ett liknande koncept som finns i Raseborg. Utbildningen är riktad till studerande med specialbehov. Kursen går över två terminer, två till tre dagar i veckan och ordnas i samarbete med Kårkulla samkommun. Ansökningstiden går ut den 20.6 och responsen har varit god, berättar Grönroos.

Henrik Grönroos är rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Henrik Grönroos. Henrik Grönroos är rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle västnyland

- Intresset för kursen i Pargas har varit stort. Alla som har sökt kommer inte att komma in.

Med tanke på framtiden ser Grönroos fram emot att starta upp verksamheten inom VNF:s regi. I första hand kommer det att gälla längre kurser som inte nödvändigtvis går på heltid eller så kortkurser som går över några dagar eller veckoslut. Men Grönroos utesluter inte heller heltidskurser.

- Om det finns behov för det, så kan vi gärna göra det.

Sång, musik och teater i Pjukala hela veckan

En av de första som nu alltså intar skolhuset i Pjukala är Åbolands sång- och musikförbund, som alltså inom ramen för folkhögskoleverksamheten ordnar sitt årliga dans- och musikläger.

Karin Eklund som varit med i flera år som danslärare är glad över att verksamheten får fortsätta i Pjukala.

- Det senaste åren har det varit ganska tyst här och när man kommer hit så märker man att det inte har varit någon här på ganska länge, så förhoppningsvis blir det mycket mer liv i stället här. Kanske det förnyas lite och får mer aktivitet över lag.

Folkhögskolan i Pjukala.
Folkhögskolan i Pjukala. Bild: Yle/Carmela Johansson folkhögskolan i pjukala

Det här är femtonde gången Åbolands sång- och musikförbund ordnar sitt dans och musikläger i Pjukala.

- Det känns som att de här lägrena och det här stället är samma sak. Inte kan vi heller tänka oss vara någon annanstans heller. Det är ett så fint ställe. Här finns vatten, här finns gräsplaner, här finns det här skolhuset så det passar perfekt för vår verksamhet, förklarar Eklund.

Viktigt att få dansa och umgås

Lägerdeltagarna har inlett måndagen med att lära känna varandra. De har också fått dekorera egna t-skjortor innan det är dags för den första danstimmen.

Åboborna Tilde Engström och Frida Nygård har varit med förr och är glada att få inleda sommarlovet med dans.

- Man lär sig nya koreografier här och annars så kanske man inte dansar så mycket på sommaren utan kanske man tar det mest lugnt, så nu får vi dansa lite också.

Två flickor håller om varandra på en brygga.
Tilde Engström och Frida Nygård. Två flickor håller om varandra på en brygga. Bild: Yle / Annika Holmbom sommarläger,åbolands sång- och musikförbund

- Det är jätteroligt att vara här och träffa nya människor säger Tilde.

- Jag skulle helst se att lägret skulle vara ännu längre, då man får vara här med sina kompisar, fortsätter Frida.

Att få uppträda är också en viktig del av lägret. Under veckan kommer de 18 ungdomarna att dansa, sjunga och spela tillsammans. Målet med veckan är att sätta ihop en show som kombinerar teater, dans och musik som familj och vänner kan komma och titta på.

Dansande kursdeltagare
Uppvärmning inför den första danstimmen. Dansande kursdeltagare Bild: Yle / Annika Holmbom sommarläger,åbolands sång- och musikförbund

Läs också