Hoppa till huvudinnehåll

Det sitter i väggarna - serie avslöjar de gamla husens historia

Interiör där fyra personer betraktar ett stort fönster.
Ur andra säsongens första avsnitt. Programledarna för Det sitter i väggarna betraktar tillsammans med ägarna ett stort fönster i ett jugendhus. Interiör där fyra personer betraktar ett stort fönster. Bild: SVT Yle Fem,Det sitter i väggarna,avsnitt 1

Intresset för byggnadsvård är större än någonsin, liksom intresset för historia och inredning. I serien Det sitter i väggarna möter vi svenska familjer som flyttat in i gamla hus och nu vill veta mer om sitt hus historia och samtidigt lära sig ta hand om och renovera huset på bästa sätt.

Historikern Christopher O´Regan tar reda på vilka tidigare människoöden som utspelat sig mellan husens väggar.

Samtidigt tar byggnadsantikvarie Erika Åberg reda på mer om husets byggnadshistoria. Dels för att komma med råd och tips om hur man kan renovera det, men också för att tillsammans med husägarna utföra vissa byggnadsantikvariska restaureringar som kan göra skillnad för husets karaktär.

I det första avsnittet visar Erika hur man själv pappspänner ett nytt innertak och hur man kan laga hundra år gamla tapeter. Christopher gräver djupt i husets historia, ända tillbaks till den person som en gång i tiden byggde det.

Läs mer om innehållet i programmen i säsong 1 & 2 i faktarutorna nedan:

Det sitter i väggarna - säsong 1

Del 1/6.
Ödegården i Runsten på Öland. Erika visar hur man själv pappspänner ett nytt innertak och hur man kan laga hundra år gamla tapeter. Christopher gräver djupt i husets historia, ända tillbaks till den person som en gång i tiden byggde det.

Del 2/6
Utanför Skövde ligger ett soldattorp som sägs vara från 1600-talet. Erika visar hur man renoverar torpets originalfönster på bästa sätt medan Christopher tar oss tillbaka till Sveriges krigiska förflutna. Vad vet du om ditt hus?

Del 3/6
Pensionatshuset i det lilla skärgårdssamhället Köpmanholm har nyligen genomgått en gigantisk upprustning. Erika fernissar ett gammalt grangolv, lagar fogarna på en kakelugn och visar hur man målar dörrar med linoljefärg. Christopher dyker djupt i husets skärgårdshistoria, från pensionatstidens glansdagar till smugglarkungen på 30-talet och lotsfamiljen Österman som ägt huset under väldigt många år.

Del 4/6
I Vadstena ligger ett flera hundra år gammalt gathus. Inomhus har en stor del av husets ursprungsutseende försvunnit bakom modernare ytskikt som de nya ägarna Per och Elisabeth gärna vill ta bort. Erika river bort gipsskivorna i husets trapplopp för att ta fram pärlsponten som misstänks finnas bakom. Christopher tar ägarna med på en resa ända tillbaka till husets byggår på 1600-talet.

Del 5/6
Lanthandeln i Östra Ryd utanför Norrköping är nedlagd, men rummet där butiken låg finns kvar. Nu vill husets nya ägare återskapa det gamla butiksrummet. Erika visar hur man målar med äggoljetempera och behandlar det nylagda trägolvet med såpa. Christopher tar sig bakåt i tiden till ransoneringsåren under andra världskriget och undersöker ryktet om att byggmästaren ska ha satt eld på huset.

Del 6/6
I Sorunda ligger 1700-talsgården Norr Enby. Gården var tidigare hembygdsgård men var ändå i behov av restaurering när Svante och Ann köpte gården för fyra år sedan. Erika limfärgsmålar den grå lumppapp som väggarna i gästabudssalen är tapetserade med. Christopher tar oss samtidigt tillbaka till det gamla Bondesverige präglat av vidskeplighet, sjukdomar och hårt arbete.


Det sitter i väggarna - säsong 2

I Sverige har avsnitten sänts som säsong 3.

Del 1/8
I det lilla samhället Stenstorp i Västergötland ligger ett jugendhus i trä med två fantastiskt stora fönster som ägarna Elin och Micke kallar kockmössefönster. Christopher O'Regan gräver djupt i husets historia och ger nytt liv åt personer som en gång bott i huset. Erika Åberg får en glad överraskning när tapeten i den stora salen slits ner.

Del 2/8
På den skånska slätten ligger en gammal skånelänga med halmtak inbäddad mellan björkar och rapsfält. Det sägs att skådespelaren Nils Poppe blivit till i huset och Christopher O'Regan gör allt för att för att ta reda på om det ligger någon sanning i ryktet. Och Erika Åberg tar sig an stråtaket och byter nockhalm.

Del 3/8
Herrgården Harbonäs i Uppland sägs ha rötter från 1600-talet och byggdes av hovmästarinnan Görvel Posse. Christopher O'Regan får gräva sig riktigt långt tillbaka i tiden för att utröna vad som verkligen är sant. Bland husets forna ägare hittar han både adel, handelsmän och en änka som blivit sol-och-vårad. Erika byter ut en modern dörr mot en mer passande äldre dörr.

Del 4/8
I Kopparberg ligger den gamla bergsmansgården Sundet. Där har döden lurat bakom knuten i århundraden och 1956 inträffade en av Sveriges värsta tågolyckor genom tiderna vid husets tomtgräns. Christopher O'Regans sökande i det förflutna resulterar även i en dödsdom för barnamord. Erika Åberg hjälper familjen att återbruka hjärttegelpannor.

Del 5/8
Den gamla prästgården i Funbo i Uppland har anor ända från medeltiden. Hit flyttade familjen Lindgren för tre år sedan och nu har de fullt upp med att rusta upp prästgården. Christopher O'Regan hjälper till att kartlägga husets tidigare boende och bland dem finns både prästen som introducerade Sveriges vanligaste instrument på 1800-talet och en illasinnad prästfru. Erika Åberg tjärar om dörren och byter trappa på prästgårdens gamla tiondebod.

Del 6/8
I Riala i Norrtälje ligger ett hus som avslöjar att det har bott en målare där. Det finns både dekormålande möbler och dörrar kvar. Vem är denna målare? Det blir Christopher O'Regans uppgift att ta reda på, samt när huset byggdes och vilka som har bott där. Erika Åberg återskapar ett mönstermålat golv och lagar en gammal 1900-tals tapet som har fått en stor spricka.

Del 7/8
Trädgårdsmästarbostaden och orangeriet på Mörkö tillhörde en gång Engsholms slott. Nu är det avstyckat och det gamla orangeriet förfallet. Erika Åberg tar sig an det nergångna tegelgolvet i entrén till orangeriet och Christopher O'Regan tar reda på mer om de trädgårdsmästare som arbetat för slottet och bott i trädgårdsmästarbostaden.

Del 8/8
Trävilla i Burträsk, Västerbotten. Det sägs att västerbottenostens grundare, Ulrika Eleonora Lindström, är uppvuxen i huset vid sjön Burträskets strand. Ligger det någon sanning i påståendet eller är det bara ett rykte? Christopher O'Regan pusslar ihop den släktsaga som en gång utspelat sig i huset. Erika Åberg skänker nytt ljus till ett maffigt rum med målade väggar från 1800-talet och tätar av taket som "regnar" sågspån.


Orginaltitel: Det sitter i väggarna (Sverige, Säsong 1 & 2)
6 + 8 avsnitt
30 dagar på Arenan.

Produktion: SVT 2015 och 2017 / Nordvision

Programledarna för serien Det sitter i väggarna.
Historikern Christopher O'Regan och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg leder serien Det sitter i väggarna. Programledarna för serien Det sitter i väggarna. Bild: SVT / Janne Danielsson Yle Fem,Det sitter i väggarna,Christopher O'Regan,Erika Åberg

Det sitter i väggarna utsågs 2016 till årets bästa tv-format i Europa i tävlingen Eurovision Creative Forum Award, där serien tävlade med cirka 20 andra tv-format utvecklade av public service bolag i Europa.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem