Hoppa till huvudinnehåll

Eleonors romska familj reser för att minnas och återförenas

Elonor står utanför tältet på sin bakgård
Elonor står utanför tältet på sin bakgård Bild: Agaton Television / Yle screenshot Yle Fem,dokumentärprogram,Eleonor Frankemo

Serien Eleonors resa följer Eleonor Frankemo och hennes resanderomska familj i svenska Motala. Varje sommar gör familjen en resa som handlar om att minnas och återförenas.

I tre avsnitt får vi följa Eleonor som är 34 år, hennes man Robin, sonen Sander, dottern Sanika och släkt och vänner.

I det första avsnittet skall det bli stor släktfest hemma hos Frankemo i tältet på bakgården. Lite nervöst är det om all mat skall räcka till men stämningen är god efter att bilarna rullat in på uppfarten.

Musiken, dansen, smörgåstårtan och skedspelarna är framsidan av ett mynt med en svart baksida. Många av släktingarna och vännerna bär på erfarenheter av utanförskap och förtryck. Något som tyvärr syns i alkohol- och drogproblem och psykisk ohälsa.

I det första avsnittet får vi också följa med när Rolle och Lasse besöker barnhemmet där de hamnade efter att polisen tagit dem från deras föräldrar.

I serien får vi även följa familjen Frankemo på resa i norska Elverum där Nordens bästa museum för resandekultur finns.

I sista avsnittet är det dags för årets höjdpunkt: Nordic Romani Festival i Linköping. Eleonor har varit med och arrangerat, men ett tag verkar allt kollapsa när sladdar, datorer, kassaskrin och volontärer inte är där de borde vara.

Eleonor sjunger med sin släkt på en hemmafest.
Eleonor ordnar fest för sina släktingar i sitt hem i Motala. Eleonor sjunger med sin släkt på en hemmafest. Bild: Agaton Television / Yle screenshot Yle Fem,dokumentärprogram,Eleonor Frankemo

Orginaltitel: Eleonors resa (Sverige 2017)
3 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

Produktion: Agaton Television för SVT / Nordvision

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem