Hoppa till huvudinnehåll

Före detta juniorlöftet Dalla Valle avslutar karriären – satsar på sitt företag

Lauri Dalla Valle
Lauri Dalla Valle var i tiderna en av Finlands mest lovande fotbollsspelare. Lauri Dalla Valle Bild: EPA lauri dalla valle

I början av 2000-talet var Joensuufostrade Lauri Dalla Valle vårt lands främsta juniorlöfte i fotboll, och trots att han hörde till såväl Liverpools som Fulhams organisationer slog han aldrig igenom på allvar. Nu meddelar han att han avslutar sin fotbollskarriär.

Det är tidningen Karjalainen som vet berätta att Dalla Valle gjort sitt på proffsgräsmattorna. Dalla Valle bor i sin fars hemland Italien och säger att han nu kommer att koncentrera sig på sitt företag som bland annat håller på med fotografering.

– Jag ville ta mig an nya utmaningar, säger Dalla Valle per telefon till Karjalainen.

Den 26-årige Dalla Valles sista klubb blev FK Zemun i den serbiska ligan där anfallaren spelade i fjol.

Ung och lovande

I tiderna var Dalla Valle en av rikets mest begåvade unga fotbollsspelare. Han debuterade i Joensuuklubben Jippo som 15-åring och fick snart ett kontrakt med Liverpool. En Europe Leaguematch blev det för klubben, samt ett antal matcher i reservlaget och i akademilaget.

Från Liverpool bar det av till London och Fulham 2010 men inte heller där erbjöds han en ordinarie plats och sålunda lånades han ut till Bournemouth våren 2011. Utlånad fortsatte hans karriär i klubbar som Dundee United, Exeter City och Crewe Alexandra.

I början av 2013 lämnade han England och hittade sig själv i Molde i norska ligan. Några månader senare bar flyttlasset av till Sint-Truiden på den belgiska näst högsta nivån.

Efter ett år i Belgien återvände han till Crewe på den tredje högsta nivån i England. Säsongen 2016–2017 spelade han ingenstans och sommaren 2017 skrev han under ett kontrakt med serbiska Zemun där han spelade några månader.

Dalla Valle spelade i Finlands juniorlandslag men i A-landslaget blev det inga matcher, varken för Finland eller Italien som han också hade kunnat representera.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport