Hoppa till huvudinnehåll

Fråga Alexandra De Paoli om örtapotek

Alexandra de Paoli.
Alexandra De Paoli är Strömsös örtexpert. Alexandra de Paoli. Bild: Yle/Carina Ahlskog Alexandra De Paoli

Fråga om om medicinalväxter, ätliga ogräs och hur man kan odla sitt eget örtapotek – chatta med Strömsös örtexpert Alexandra De Paoli

Kan man använda örter till små barn? Hur länge kan man skörda brännässlor? Får man verkligen vårtor av maskrosmjölk? Vilka läkeväxter är bra att ha i trädgården?

Ätliga växter

Alexandra blev intresserad av ätliga vilda växter redan som barn och har jobbat med läkeväxter de senaste 20 åren. Hon har en djup kärlek till allt som växer – även ogräs, för de är ofta de allra bästa läkeväxterna.

”Det är så häftigt att man kan gå ut i vilken gräsmatta som helst och genast hitta fem superbra medicinalväxter”, säger hon.

Under trädgårdskvällen berättar Alexandra om hur man kan odla sitt eget örtapotek.

Ställ en fråga!

Om du har en fråga till Alexandra kan du ställa den i kommentarsfältet nedan redan nu eller fråga henne direkt under evenemanget Trädgårdskväll på Strömsö den 7 juni kl. 18.30.

Kolla att du är inloggad på ditt Yle-konto. Och har du ännu inte skaffat dig ett sådant kan du välja någon av de här knapparna:

Skapa ett Yle-konto på mobilen

  • Klicka på knappen övanför.
  • Klicka på knappen Registrera dig
  • Fyll i dina uppgifter. Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Gå till din e-post och följ instruktionerna.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Skapa ett Yle-konto på en dator

  • Klicka på knappen övanför ELLER på Logga in knappen i övre balken på någon av Yles webbsidor.
  • Klicka på knappen Skapa ett Yle-konto.
  • Skriv din e-postadress (två gånger).
  • Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Fyll i ditt födelseår
  • Aktivera Yle-kontot: gå till din egen e-post, öppna meddelandet och följ instruktionerna.
  • Klicka på knappen Bekräfta epostadressen.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Signaturen syns till alla användare av Yles tjänster. Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Nu kan du logga in på Yles digitala tjänster.

Chat-tider

Du kan även ställa frågor till andra trädgårdsexperter. Här ser du tidtabellen när de är tillgängliga för chat i realtid:

kl.17:05 Leif Blomqvist / bärbuskar och äppelträd
kl.17:35 Robin Libäck / svampodling, ostronskivling
kl.18:00 Kristine Vesterlund / hur man förlänger odlingssäsongen
kl.18:30 Alexandra De Paoli / örter, "ogräs" och ätliga växter
kl.19:00 Solveig Pått / pioner
kl.19:30 Owe Salmela / nyttoträdgård

Ställ frågor till Alexandra De Paoli i kommentarsfältet nedan.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.