Hoppa till huvudinnehåll

Julin har lämnat tunga tiden bakom sig: ”Kroppen svarar som aldrig förut”

Jonna Julin, läger i Portugal, våren 2016.
Jonna Julin får träna frisk igen. Jonna Julin, läger i Portugal, våren 2016. Bild: Yle/Leif Lampenius Jonna Julin,julin

Jag har njutit av varje dag och är jättetacksam, säger Jonna Julin efter en toppenvår. Hälsoproblemen är ett minne blott och hon börjar hitta hem på 800 meter – även om hon inte ännu känner sig som en medeldistansare.

Efter en fenomenal säsongsöppning på den relativt nya huvuddistansen 800 meter i Belgien för en dryg vecka sedan och ytterligare en pangtävling på 600 meter i Helsingfors i söndags blev det i dag steg bakåt.

Men bara ett litet. Jonna Julin visste att endast en mellandag sällan räcker, men hon ville inte missa Paavo Nurmi Games. Det blev en tredjeplats på 800 meter i Åbo med tiden 2.10,41 bakom Sara Kuivisto (2.06,78) och Aino Paunonen (2.08,33).

– Det kändes lite som ett träningslopp. Lite ojämn fart och kanske inte världens bästa förutsättningar för bra tider, men lite bättre hade jag ändå väntat mig.

– Jag visste att det var en risktagning att tävla igen, men också jättebra träning inför Kalevaspelen, jag ville mäta mig mot de inhemska topparna, så vi tänkte att ”äh, vi kör!”, berättar Julin till Yle Sporten.

Skip Instagram post

Den 25-åriga IF Nykarlebynejden-löparen blev ganska exakt två sekunder från årsbästat 2.08,42 hon sprang i Belgien. Ett årsbästa, som i sin tur är endast 22 hundradelar sämre än det personliga rekordet från i fjol.

– Hela maj har varit helt otroligt, kroppen har svarat som aldrig förut. Jag har riktigt njutit av varje dag och är jättetacksam, för det är många år sen jag upplevt det här. Jag har jobbat för det så länge.

Hur skönt är det att få träna och tävla frisk igen?

– Det kan inte beskrivas med ord, jag är så otroligt glad och tacksam. Jag njuter och är glad för varje dag som går, och hoppas att det skulle hålla hela sommaren.

I den här åldern är man inte bortskämd med rekord

Jonna Julin, som gick in i väggen under sin sista gymnasievår, satsade länge på 400 meter, men inte minst en olycklig incident i Uleåborg sommaren 2016 förde in henne på andra banor.

Hon kände sig i sitt livs skick, men diskvalificerades tvivelaktigt för tjuvstart i Kalevaspelens försöksheat på 400 meter.

– Jag drog sen ett 800 för skojs skull för att få ut lite aggressioner och så gick det helt okej. När jag efter säsongen funderade vad jag ska börja hitta på när jag stampat på stället så mycket och behövde nya utmaningar, så bestämde jag mig för att okej, jag ger 800 meter en chans.

Sagt och gjort.

Jonna Julin, Botnia Games 2017.
Jonna Julin, Botnia Games 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Jonna Julin

Redan vintern 2017 blev det FM-silver på 800 meter och förra sommaren slutade hon femma i Kalevaspelen på både 400 och 800 meter.

– Det började snabbt rulla på bra. I den här åldern är man inte bortskämd med rekord, så det är roligt att testa på nåt nytt.

Börjar 800 meter kännas som din distans?

– Nå, inte vill jag ju kalla mig medeldistansare ännu, men mer och mer, svarar Julin och beskriver sig som en väldigt ovanlig 800-meterslöpare med sin sprintbakgrund.

– Om jag skulle jämföra träningsprogrammen med nån som kommer från längre sträckor skulle det vara från en helt annan värld, men det här funkar för mig.

Finlands alla tiders trea

I sommar hoppas Julin kunna kapa ytterligare några sekunder från personbästat och komma ner på tider kring 2.05, som brukar krävas för att ta sig upp på FM-prispallen. Hennes enda medalj i Kalevaspelen hittills är ett silver på 400 meter från 2011.

– Inte har jag satt några gränser egentligen, det får gå så fort det går, konstaterar hon.

Ett rekord har Jonna Julin redan hunnit krossa i sommar – det på en ovanlig distans. Hon sprang de facto in som trea i Finland genom tiderna på 600 meter på Djurgårdens idrottsplan i Helsingfors på söndagen med tiden 1.30,98. Borgå Akilles Sara Kuivisto vann även där och gick som statistiktvåa med 1.29,98.

Det låter bättre än det kanske egentligen är, erkänner Julin. 600 meter är ingen sträcka seniorer vanligtvis tävlar i.

– Jag måste medge att jag efteråt frågade tränaren att ”är det här en bra tid på 600?”. Jag hade ingen aning. Inte tar jag så allvarligt på att jag är tredje bäst genom tiderna, det är en så ovanlig sträcka. Men jag hade väl drömt om en tid kring 1.30, så jag är jätteglad över att det lyckades.

Julin tävlar följande gång på 800 meter i GP-tävlingarna i Esbo nästa tisdag (12.6). Yle sänder tävlingarna.

Läs mera:

Sara Kuivisto korsar mållinjen som etta.

Sara Kuivisto och Jonna Julin in i alla tiders inhemska topp-3: ”Jag var ute efter rekordet”

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto gav ett finfint formbesked på en ovanlig distans i Helsingfors i dag. Prima lyckades även IF Nykarlebynejdens Jonna Julin. I Virdois fick Finland fram en ny EM-resenär i stavhopp.

Läs mera:

Sandra Eriksson.

Nu är Sandra Eriksson tillbaka: ”Har varit med om mycket jag inte ens vill prata om”

Jag har verkligen saknat det här, säger Sandra Eriksson efter en lyckad comeback på banan. Efter tre jobbigare år lever EM-hoppet klart – men det kanske inte blir hinder i Berlin.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport