Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö och Närpes ett steg närmare samgång

Stadshuset i Kaskö.
Stadshuset i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,stadshus

Stadsstyrelserna i Kaskö och Närpes vill att städerna går vidare med fusionsutredningarna. Omröstningen i Kaskö var jämn och slutade 4-3 för fortsatta utredningar.

Samlingspartiets ledamot och SFP:s tre ledamöter röstade för, sannfinländarnas ledamot och SDP:s två ledamöter röstade emot.

- Det var väntat, vi hade exakt samma resultat som tidigare när stadsstyrelsen har diskuterat frågan, säger styrelseordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Kaskös styrelseordförande Carl-Gustav Mangs.
Carl-Gustav Mangs. Kaskös styrelseordförande Carl-Gustav Mangs. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Carl-Gustav Mangs,Kaskö

Gått för snabbt?

De som var emot en fortsatt utredning tyckte enligt Mangs att det har gått för snabbt.

Göran Hongas utredning om nuläget och framtidsscenarier presenterades för politikerna på måndag kväll, alltså dagen innan beslutet skulle tas i styrelsen.

- De tyckte att man inte hunnit bekanta sig med utredningen tillräckligt, säger Mangs.

De som var för att fortsätta med utredningarna tyckte att man inte kan backa nu. Staden har satt både tid och pengar på första delen av utredningen. Den innehöll en analys av nuläget.

- Men vi vet ännu egentligen inget om vad en fusion skulle innebära för oss. Det kommer upp i andra delen och då tyckte vi att det är klart vi ska gå vidare så vi vet var vi står sedan när vi ska ta det slutgiltiga beslutet, säger Mangs.

Närpes enigt om fortsättning

I Närpes var beslutet om fortsatt utredning enhälligt.

- Självklart vill vi fortsätta. Hittills har vi mest samlat information och kollat hur läget är nu. För utredningens skull ska vi se vilka möjligheter som finns för framtiden, säger styrelsens andra viceordförande Marjo Österdahl (SFP).

Österdahl tror också att fullmäktige kommer att gå på samma linje. Carl-Gustav Mangs tror på ett ja också i fullmäktige i Kaskö.

Räknar med ja i fullmäktige

Då fullmäktige i fjol tog ställning till motionen om samgång med Närpes 10 av 17 ledamöter se en utredning.

- Jag tippar det är samma situation den här gången också. Resultatet torde vara 10 mot 7 för att vi ska fortsätta, säger Mangs.

Fullmäktige i Kaskö säger sitt 14.6. Närpes fullmäktige tar upp frågan på sitt möte 18.6.

Fas två inleds

Om fullmäktigeförsamlingarna är på samma linje som styrelserna är det fas två i fusionsutredningarna som nu tar vid.

Det betyder bland annat att politiker, invånare och personal ska höras. Förslag om hur service och förvaltning kunde se ut efter en fusion ska göras upp och också ett utkast till fusionsavtal.

Ingen brådska

Utredaren Göran Honga sa tidigare i veckan att en samgång är nödvändig för Kaskö.

Samtidigt vill han skynda långsamt. Enligt honom är ingen av städerna redo för fusion i det här skedet.

Honga anser att man kan låta beslutet mogna fram över vintern och ta ställning till en fusion om ungefär ett år. Det låter bra, tycker Mangs.

- Då har vi tid att göra så goda utredningar som möjligt. Alla har tid att sätta sig in i var vi står och hur vi borde gå vidare så jag tycker det är riktigt bra.

- Jag tycker det är bra tidtabell. Det här är en process som måste få ta tid. Det är inget vi bara snabbt ska försöka få igenom, säger Österdahl i Närpes.

Lista mot fusion fick 76 namn

I november i fjol startade Kai Ylikoski i Kaskö en namninsamling mot en fusion. Den har i dag 76 underskrifter. Ylikoski säger att han kommer att lämna listan till fullmäktige innan det slutliga beslutet ska tas.

Yle Österbotten har sökt SDP:s ledamöter i stadsstyrelsen i Kaskö, men har inte kunnat nå dem. Sannfinländarnas Erja Seppälä ville inte ge någon kommentar då Yle Österbotten ringde upp henne.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten